متن کامل لایحه تعیین مالیات برای معاملات مکرر املاک و اراضی با کاربری مسکونی
در شاخه : نمونه آرای مربوط به مالیات در دیوان عدالت اداری
برابر لایحه پیشنهادی وزارت راه و شهرسازی به هیئت وزیران جهت تصویب در مجلس شورای اسلامی برای معاملات پی در پی واحد های مسکونی و اراضی که دارای کاربری مسکونی هستند و به عنوان متن ماده 80 مکرر قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 1366 به عنوان مالیات بر معاملات مکرر واحدهای مسکونی و اراضی با کاربری مسکونی موادی تعبیه شده که بر اساس آن ضمن احصاء مواردی که مشمول مالیات نقل و انتقال و یا معاملات مکرر نشده بلکه مواردی که موجب افزایش مالیات برای آنها خواهد شد آمده است ذیلا عین متن این لایحه جهت بهره برداری و اطلاعات توسط اینجانب محمدرضا کریمی وکیل متخصص دعاوی دیوان عدالت اداری درج می گردد
لایحه مالیات بر انجام معاملات مکرر واحدهای مسکونی و اراضی با کاربری مسکونی
24 اردیبهشت 1402
لایحه مالیات بر انجام معاملات مکرر واحدهای مسکونی و اراضی با کاربری مسکونی که به پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی در جلسه 1402/1/30 هیئت وزیران با قید دو فوریت به تصویب رسیده است، در 1402/2/20 برای انجام تشریفات قانونی به مجلس ارسال شد.
مقدمه توجیهی
به منظور مدیریت بازار مسکن و نقل و انتقال مکرر واحدهای مسکونی و زمین با کاربری مسکونی و همچنین کنترل تورم در حوزه یادشده از طریق وضع مالیات های مشخص، لایحه زیر برای انجام تشریفات قانونی تقدیم میشود:
لایحه مالیات بر انجام معاملات مکرر واحدهای مسکونی و اراضی با کاربری مسکونی
ماده واحده – متن زیر به عنوان ماده (80) مکرر به قانون مالیات های مستقیم – مصوب 1366 -با اصلاحات بعدی آن الحاق میشود:
ماده 80 مکرر – تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی که اقدام به تملک واحد مسکونی یا زمین با کاربری مسکونی از هر طریق از جمله خرید و فروش، هبه صلح و وکالت پس از ابلاغ این قانون می نمایند در صورتی که نسبت به انتقال مالکیت از هر طریق به شخص حقیقی یا حقوقی دیگر در کمتر از سه سال پس از تاریخ تملک اقدام نمایند مشمول مالیات بر معاملات مکرر به نرخ های زیر می شوند:
1 – تا یک سال پس از مالکیت مشمول مالیات به میزان شصت درصد (60% ) مابه التفاوت قیمت زمان تملک و انتقال مالکیت.
2- بیش از یک سال تا دو سال پس از مالکیت مشمول مالیات به میزان چهل درصد (40%) ما به التفاوت قیمت زمان تملک و انتقال مالکیت
3- بیش از دو سال تا سه سال پس از مالکیت مشمول مالیات به میزان بیست درصد (20%) ما به التفاوت قیمت زمان تملک و انتقال مالکیت.
تبصره 1 – انتقال مالکیت در موارد زیر مشمول مالیات موضوع این ماده نخواهد شد:
1 – انتقال مالکیت به موجب ارث
2 – املاک و اراضی انتقال یافته ناشی از تملیک از محل اجراییه و یا آرای محاکم قضایی و یا قهری
3 – انتقال مالکیت به دولت و شهرداری ها
4 – انتقال بلاعوض برای انتقال دهنده
تبصره 2 – در انتقال املاک به صورت بلاعوض انتقال گیرنده مشمول مالیات بر درآمد اتفاقی میباشد.
تبصره 3- در صورتی که فرد حقیقی در یک خانوار یا شخص حقوقی صرفاً اقدام به تملک یک واحد مسکونی یا یک قطعه زمین با کاربری مسکونی، نماید در صورت انتقال مالکیت همان ملک مشمول مالیات موضوع این ماده نمیباشد.
تبصره 4 – ارائه وکالت برای املاک موضوع این ماده انتقال مالکیت تلقی میشود. چنانچه متعاقباً ملک مورد وکالت به نام وکیل انتقال یابد از این بابت مشمول مالیات نخواهد بود.
تبصره 5 – ثبت نقل و انتقال قطعی املاک مشمول مالیات موضوع این ماده قبل از پرداخت مالیات متعلق ممنوع. است متخلفین مشمول ماده (200) این قانون میباشند.
تبصره 6 – املاکی که در اجرای این ماده مشمول مالیات بر معاملات مکرر شده اند، از بابت انتقال مشمول مالیات دیگری نخواهند بود.
تبصره 7- کلیه عقود و معاملات راجع به حقوق عین و منافع اموال غیر منقول ثبت شده و دارای سند رسمی از قبیل انتقال مالکیت، رهن اجاره برای مدت بیش از دو سال پیش فروش ساختمان اعم از اینکه به صورت سهمی از کل عرصه و یا اعیان باشد و تعهد به انجام کلیه موارد مذکور باید در دفاتر اسناد رسمی و با قیمت مورد معامله به صورت واقعی به ثبت برسد عقود و معاملاتی که به ثبت نرسیده اند، در هیچ یک از ادارات پذیرفته نخواهد شد و فقط کسی مالک ملک شناخته میشود که در دفتر املاک سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ملک به نام او به ثبت رسیده یا ملک مزبور به طور رسمی به او منتقل شده یا از مالک رسمی به ارث برده باشد. در صورتی که قیمت به صورت غیر واقعی ثبت شود طرف معامله ملزم به پرداخت ما به التفاوت قیمت ثبت شده و قیمت واقعی نخواهد بود.
تبصره 8 – وکالت در فروش و انتقال مالکیت و عزل وکیل در مورد اموال غیر منقول دارای سند رسمی باید در دفتر الکترونیک املاک سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ثبت شود و در پاسخ استعلام به اطلاع متعاملین برسد.
تبصره 9 – شاغلان به معاملات املاک اعم از مشاوران املاک و بنگاه های معاملات ملکی مکلفند پس از مذاکره، مقدماتی نسبت به درج پیش نویس قرارداد در سامانه الکترونیک ثبت اسناد اقدام و پیش نویس مذکور را جهت تنظیم سند رسمی به دفاتر اسناد رسمی منعکس نمایند این امر مانع مراجعه مستقیم مردم به دفاتر اسناد رسمی نیست چگونگی اتصال به سامانه مذکور و ارتباط شاغلان به معاملات، املاک مشاوران املاک و بنگاه های معاملات ملکی با دفاتر اسناد رسمی و تقسیم اسناد بین دفاتر مذکور و تعیین تعرفه شاغلان به معاملات املاک اعم از مشاوران املاک و بنگاه های معاملات ملکی به موجب آیین نامه ای است که ظرف سه ماه از تاریخ لازم الاجرا شدن این قانون توسط سازمان ثبت اسناد و املاک کشور با همکاری وزارتخانه های صنعت معدن و تجارت و راه و شهر سازی تهیه و به تصویب هیئت وزیران میرسد.
تعرفه شاغلان به معاملات املاک اعم از مشاوران املاک و بنگاه های معاملات ملکی باید با رعایت ضوابط و معیارهای زیر تعیین شود:
1 – تعرفه بر اساس ضریبی از ارزش معاملاتی املاک موضوع ماده (64) این قانون تعیین شود.
2- میانگین سالانه حجم پیش نویس قراردادهای به ثبت رسیده موضوع این تبصره در هر منطقه جغرافیایی بر تعیین تعرفه به صورت پلکانی نزولی اثر گذار باشد.
3- مبلغ سقف تعرفه دریافتی در هر معامله تعیین شود.
در هر حال قیمت روز مورد معامله در تعیین میزان تعرفه اثرگذار نخواهد بود و دریافت هر مبلغی حتی با توافق طرفین معامله یا هر یک از آنها تحت هر عنوان از جمله حق التحریر یا حق الزحمه درج پیش نویس قرارداد در سامانه موضوع این ماده ممنوع است و متخلف با حکم شعب سازمان تعزیرات حکومتی به جزای نقدی معادل سه برابر مبلغ دریافتی محکوم میشود.
تبصره 10 – آیین نامه اجرایی این ماده مشتمل بر مواردی از جمله نحوه ارائه اطلاعات برخط نقل و انتقال املاک موضوع این ماده به سازمان امور مالیاتی کشور شامل اطلاعات متعاملین ارزش معامله زمان انجام نقل و انتقال و سایر اطلاعات مورد نیاز و همچنین تکالیف سایر دستگاه ها و نهادها در اجرای این ماده حداکثر سه ماه پس از تاریخ لازم الاجراشدن این قانون توسط وزارت راه و شهرسازی با همکاری وزارت امور اقتصادی و دارایی سازمان امور مالیاتی کشور وزارت کشور و سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تهیه و به تصویب هیئت وزیران میرسد.
این مطلب کاربردی را هم بخوانید :
مالیات بر معاملات مکرر - لایحه مالیات بر معامله ملک - میزان مالیات بر معاملات ملک
متن کامل لایحه تعیین مالیات برای معاملات مکرر املاک و اراضی با کاربری مسکونی,این لایحه به جهت تعیین مالیات برای اشخاصی که اقدام به معاملات مکرر املاک می نمایند بوده و بدیهی است که به جهت افزایش مالیات برای کسانی که اقدام به معاملات مکرر املاک و خرید و فروش املاک می نمایند تدوین شده است
مشاهده صفحه اول وبسایت وکیل دیوان عدالت اداری محمد رضا کریمی