نکات مهم قبل از شکایت در دیوان عدالت اداری
در شاخه : آیین دادرسی طرح دعوی در دیوان عدالت اداری
نکات مهم قبل از شکایت در دیوان عدالت اداری
چند نکته مهم قبل از شکایت در دیوان عدالت اداری شما بایستی بدانید تا دعوی شما با حکم به ابطال دعوی یا قرار عدم استماع دعوی مواجه نشه یعنی اینکه قاضی قبل از رسیدگی از لحاظ شکلی ایراد بگیره و رد کنه :
اول اینکه- بر اساس تبصره 4 ماده 16 قانون جدید دیوان عدالت اداری اگر شکایتی از اقدام یا تصمیم یک سازمان دولتی (مثل شهرداری ،تامین اجتماعی و....) دارید بایستی درخواستتون را از طریق اظهارنامه برای اون سازمان یا شهرداری بفرستید یا نامه درخواستتون رو در اون سازمان ثبت دبیرخانه بکنید.]
دوم اینکه- اون سازمان سه ماه وقت داره جواب شما رو بده پس شما بایستی در مهلت سه ماهه اون سازمان صبر کنید که اگر خواستند پاسخ دهند و اگر پاسخ در مهلت سه ماهه بود یا بعد از اتمام مهلت سه ماهه پاسخ ندادند در این حالت شما 6 ماه وقت از زمان پاسخ طرف شکایت یا انقضاء مهلت سه ماهه در دیوان عدالت (در فرض عدم پاسخ) وقت دارید که طرح دعوا کنید پس قبل از انجام این موارد کاری نکنید چون قرار عدم استماع دعوی شما صادر میشه.
سوم اینکه- اگر به طور مثال خواسته شما ابطال پایان کاری است که 10 سال پیش صادر شده بوده باز هم بر اساس قانون جدید شما 6 ماه از تاریخ 1402/03/22 یعنی تصویب قانون جدید دیوان عدالت اداری وقت طرح دعوا دارید یعنی فقط تا 1402/09/17، بعد از آن دیگر نمیتوانید شکایت کنید البته در قانون جدید دیوان عدالت اداری حتی به تاریخ اطلاع شاکی از تصمیم یا اقدام طرف شکایت توجه کرده پس بعد از انقضاء مهلت یاد شده باید ثابت کنید که از تاریخ 1402/09/17 از تصمیم یا اقدام طرف شکایت تا این تاریخ اطلاع نداشتید.
چهارم اینکه-در اظهارنامه یا نامه ثبت دبیرخانه همان خواستهای را مطرح کنید که قرار است در دیوان عدالت اداری آن خواسته را مطالبه کنید پس اگر متفاوت باشد دیوان عدالت اداری دعوی شما را رد میکند.
پنجم اینکه-اگر خواسته شما اعتراض به آرای کمیسیون ماده 100 و آرائی شبیه به این مثل آرای هیاتهای تامین اجتماعی و.... هست دیگر مهلت 6 ماهه و یا ارسال اظهارنامه یا نامه ثبت دبیرخانه منتفی است و شما از تاریخ ابلاغ آرای این هیاتها یا کمیسیونها 3 ماه وقت دارید در دیوان عدالت اداری شکایت کنید پس نیازی به اظهار اظهارنامه یا نامه ثبت دبیرخانه ندارید.
ششم اینکه-در دعاوی که توسط شرکتها در دیوان عدالت اداری مطرح میشود رعایت چند نکته در مورد آنها جهت پذیرش دادخواست توسط شعبه و جلوگیری از رد شکایت بسیار ضروری به نظر میرسد:
اولاً-حتماً کسی که از طرف شرکت طرح دعوا میکند بایستی سمت قانونی داشته باشد بنابراین در دعاوی شرکتها معمولاً این مدیرعامل است که بایستی طرح دعوی کند. زیرا که بر اساس قانون تجارت مدیرعامل نماینده شرکت محسوب میگردد
دوما-مدیرعامل بایستی اختیار طرح دعوی در دیوان عدالت اداری و مراجع قضایی را از هیات مدیره شرکت بر اساس اساسنامه شرکت و روزنامه رسمی قبلاً اخذ نموده باشد.
سوماً-اختیارات مدیرعامل حتماً بایستی در روزنامه رسمی درج شده باشد و مدیرعامل در مدت زمان تصدی به مدیریت عاملی باشد.
چهارما- صرف درج اختیار امضای اسناد و اوراق تعهدآور به معنی اختیار مدیرعامل در طرح دعوی نیست.
پنجما-تنها در صورتی از طرف شرکت طرح دعوی کنید که در دعاوی مربوط به آرای مراجع شبه قضایی همانند کمیسیون ماده 100 شهرداری، آراء کمیسیون چاه و کمیسیون ماده 77 و امثالهم رای به نام شرکت صادر شده باشد در غیر این صورت اگر رای به نام شخص صادر شده باشد همان شخص طرح دعوی نماید و نه به نام شرکت.
ششما-حتماً در زمان طرح دعوی در دیوان عدالت اداری اختیار طرح دعوا مستندات مربوطه از جمله آگهی روزنامه رسمی، ثبت شرکت و امثالهم مربوط به اختیارات مربوطه ضمیمه دادخواست شود.
هفتما- اگر از طرف شرکت طرح دعوا میکنید شرکت شما حتماً بایستی ثبت شده باشد و دارای شناسه حقوقی باشید و اگر شناسه حقوقی ندارید به نام شخص طرح دعوا کنید چون شرکتهای مدنی در مراجع قضایی برخلاف شرکتهای حقوقی دارای موجودیت حقوقی نیستند.
هشتما-طرح دعوا از طرف سهامداران شرکت در دعاوی مربوط به آرای مراجع شبه قضایی علیه شرکت قابل استماع نیست در این گونه دعاوی حتماً بایستی توسط مدیرعامل یا رئیس هیئت مدیره با اختیار طرح دعوا با امضاء و مهر شرکت اقدام گردد.
نهما- طرح دعوی از طرف غیر از فردی غیر از جمله مدیرعامل یا اشخاصی که بر اساس تصمیمات هیلت مدیره اختیار طرح دعوی را دارند نیازمند اخذ وکیل دادگستری است.
بنابراین در حالتی که شرکت قصد طرح دعوی را دارد میتواند از خدمات وکیل دادگستری استفاده کند در این صورت موکل مدیرعامل یا رئیس هیات مدیره یا هر فرد دیگری است که بر اساس تصمیمات مجمع عمومی شرکت اختیار طرح دعوا را دارد میباشد.
طرح دعوا با مشورت و خدمات وکیل دادگستری
طبعاً طرح دعوا در دیوان عدالت اداری از طرف شرکتها نیازمند رعایت نکات و ریزه کاریهای فراوانی است که اگر رعایت نگردد در اکثر اوقات با صدور حکم به رد شکایت یا عدم استماع دعوی مواجه خواهید شد بنابراین آقای محمدرضا کریمی وکیل دیوان عدالت اداری در این گونه دعاوی دارای تجربه فراوانی است که میتواند قبل از طرح دعوا یا حین آن از خدمات ایشان بهرهمند گردید
اما چند نکته مهم در باب رعایت نکات مربوط به اعتراض به رای کمیسیون 100 شهرداری در دیوان عدالت اداری
1-چنانچه رای کمیسیون ماده 100 شهرداری به نام مالک یا مالکین قبلی و پیش از مالکیت شما صادر شده باشد حتماً به جهت اعتراض به رای کمیسیون ماده 100 دلیل مالکیت یعنی سند جدید مالکیت خود را ضمیمه دادخواست خود کنید.
2- اگر به عنوان مستاجر و مالک سرقفلی اقدام به طرح شکایت در دیوان عدالت با عنوان اعتراض به رای کمیسیون ماده 100 میکنید حتماً هنگام طرح دعوی سند اجاره سرقفلی خود را ضمیمه دادخواست خود کنید.
3-در صورتی که به عنوان همسایه مجاور طرح دعوی میکنید حتماً بایستی علاوه بر اینکه سند مالکیت که حکایت از مالکیت شما دارد ضمیمه دادخواست کنید بلکه با تامین دلیل از کانون کارشناسان یا شورای حل اختلاف اثبات نمایید که همسایه مجاور و همجوار ساختمان متخلف هستید.
4-چنانچه به عنوان ورثه در مورد دعوی که علیه مورث شما حکم صادر شده طرح دعوی میکنید حتماً گواهی انحصار وراثت که حکایت از انتقال قهری ماترک به شما میباشد را نیز ضمیمه شکایت خود کنید.
5-((در برخی اوقات شکایت اشخاص ذینفع که ملکی را خریدهاند اما همچنان سندی به نام ایشان تنظیم نشده و صرفاً دارای یک مبایعه نامه عادی هستند ولو اینکه دارای مبایعه نامه با کد رهگیری دار باشند)) دیوان عدالت اداری شما را به عنوان ذینفع طرح دعوا مورد پذیرش قرار نداده بنابراین در این گونه موارد چنانچه علیه فروشنده خود طرح دعوی الزام به تنظیم سند رسمی دادهاید و حکم به تنظیم سند به نفع شما صادر شده ولو اینکه هنوز سند به نام شما در دفترخانه تنظیم نشده حکم محکومیت مالک را نیز به عنوان ضمائم دادخواست به عنوان اثبات ذینفعی خود ارائه نمائید.
و دست آخر اینکه :
اگر به طور مثال کمیسیون ماده 100 رای صادر کرد نه شهرداری نه هیچ مرجع دیگری قادر به تغییر مفاد رای نیست پس به امید اینکه نهاد یا مرجعی به جز دیوان عدالت اداری امکان تغییر یا نقض حکم را داشته باشد امیدی واهی و بینتیجه است پس در مهلت سه ماههتان در دیوان عدالت اداری طرح دعوا کنید زیرا بالاترین مرجع همچنان در امور اداری دیوان عدالت اداری میباشد متاسفانه مراجع مختلف اداری با تغییر مهلت اعتراض سهوا یا عمداً منجر به ازاله حق اعتراض شاکی به رای مراجع شبه قضایی از جمله کمیسیون ماده 100 شهرداری،کمیسیون ماده 77 شهرداری و یا حتی آرای هیاتهای رسیدگی به تخلفات اداری و یا گزینش میشوند و با درج مواعد غیرقانونی که بعضا ناشی از عدم اطلاع صادر کننده نامه میباشد منجر به تضیبع حقوق شاکی میشوند و گاها مشاهده شده که گزینش پس از صدور رای و قطعیت آن در مرحله تجدید نظر دوم به اشتباه مهلت اعتراض را در ذیل رای خود در دیوان عدالت اداری 6 ماه اعلام کرده و از این جهت شاکی نیز به گمان اینکه مهلت اعتراض 6 ماه بوده بعد از مهلت مقرر قانونی در دیوان عدالت اداری طرح دعوا میکند که متاسفانه دیوان توجهی به این اشتباه نمیکند و با این استناد که قانون پس از انتشار برای همه لازم الاتباع است و فرض بر این است که همه از آن مطلعاند حکم به رد شکایت شما صادر مینماید.
سوالات پرتکرار
1-اساساً مرجع اعتراض به آرای همچون آراء هیاتهای حل اختلاف مالیاتی و کمیسیونهای دولتی همانند شورای عالی صنایع و معادن و کمیسیون ماده 100 شهرداری کجاست؟
پاسخ دیوان عدالت اداری
2-مهلت اعتراض به آرا مراجع شبه قضایی همانند کمیسیون ماده 77 شهرداری، گزینش و هیاتهای رسیدگی به تخلفات اداری به چه میزان در قانون مقرر شده است؟
پاسخ : بر اساس ماده 16 قانون دیوان عدالت اداری مهلت اعتراض سه ماه از تاریخ ابلاغ میباشد.
3-مهلت اعتراض به تصمیمات و اقدامات سازمانهای دولتی و شهرداری که این تصمیمات و اقدامات رای نیستند به چه مقدار است؟
پاسخ بر اساس ماده 16 قانون دیوان عدالت اداری 6 ماه از تاریخ ابلاغ اظهارنامه به طرف شکایت.
این مطلب کاربردی را هم بخوانید : رای دیوان عدالت اداری در مورد سایه اندازی ملک مجاور
نکات مهم شکایت در دیوان عدالت09125253824،بهترین راه شکایت در دیوان،قوانین شکایت در دیوان عدالت
نکات مهم قبل از شکایت در دیوان عدالت,ما با سالها تجربه در دعاوی دیوان عدالت اداری،؛ شهرداری و کمیسیون ماده ۱۰۰ با بهترین نتایج در خدمت شما هستیم
مشاهده صفحه اول وبسایت وکیل دیوان عدالت اداری محمد رضا کریمی