نقش کمیسیون ماده ۷۷ شهرداری در حل اختلافات مالی

در شاخه : مجموعه مقررات و آرای مربوط کمیسیون ماده77 شهرداری - مجموعه مقررات مربوط به عوارض ساختمانی


کمیسیون ماده 77-وظایف کمیسیون ماده 77-اعضای کمیسیون ماده 77

نقش کمیسیون ماده 77 شهرداری در حل اختلافات مالی

نهادهایی مثل شهرداری که برای وصول عوارض خدمات خود با بسیاری از اصناف، افراد حقیقی و افراد حقوقی در ارتباط هستند، ممکن است با اختلافات و دعاوی مالی مواجه شوند. کمیسیون ماده 77 شهرداری یکی از کمیسیون‌های مهم شهرداری است و متشکل از وزارت و نمایندگان دادگستری است. نقش کمیسیون ماده 77 شهرداری در حل اختلافات مالی کاملا برجسته است؛ به گونه‌ای که این کمیسیون با بررسی شرایط و اتخاذ تصمیمات قطعی به رفع اختلافات و وصول مطالبات شهرداری کمک می‌کند. از این رو اگر اختلافات مالی در پرداخت عوارض ایجاد شوند، سریعا اختلافات به کمیسیون ماده 77 شهرداری ارجاع می‌شوند تا اعضای آن تصمیم نهایی را در مورد تعیین میزان عوارض بگیرند.‌ چنانچه با کمیسیون ماده 77 شهرداری و تاثیر آن در حل اختلافات مالی آشنایی زیادی ندارید، در ادامه با ما همراه باشید.

نقش کمیسیون ماده 77 شهرداری در حل اختلافات مالی

کمیسیون ماده 77 شهرداری یکی از کمیسیون‌های اساسی در قانون شهرداری است که وظیفه رسیدگی به اختلافات میان شهرداری و مودیان در خصوص دریافت عوارض شهرداری را بر عهده دارد. کمیسیون ماده 77 شهرداری مستقل از شهرداری است و نقش بسیار زیادی در حل اختلافات مالی این نهاد دارد. در این کمسیون اگر مودی و شهرداری در مورد عوارض و بهای خدمات ارائه شده دچار اختلاف شوند، کمیسیونی مرکب از نمایندگان منتخب سازمان وزارت کشور و سازمان دادگستری مسئولیت رفع این اختلافات و بررسی پرونده‌های دعاوی را بر عهده دارند. کمیسیون تعیین شده از سوی شهرداری طبق مقرارت و اسناد مخصوص و توسط اداره ثبت توانایی وصول عوارض را دارند. در این شرایط اداره ثبت می‌باست طبق تصمیم کمیسیون ارجاع داده شده و با هدف وصول طلب شهرداری از مودی تمام مدارک را تقدیم کند. در مناطق و نواحی که دادگستری ندارند، سازمان قضائی کشور موظف است یک نفر را به نمایندگی از دادگستری انتخاب کرده تا برای تصمیم گیری در مورد اختلافات مالی شهرداری و مودیان اظهار نظر کند‌.

لازم به ذکر است امروزه نقش کمیسیون ماده 77 شهرداری در حل اختلافات مالی بسیار پررنگ‌تر از گذشته شده است و برای حل بخش گسترده‌ای از دعاوی شهرداری با مودیان کاربرد دارد. از این رو افرادی که با اختلافات مالی بین شهرداری و مودی مواجه هستند، باید این کمیسیون را بشناسند و وظایف آن را بدانند. در نهایت با خدمات کمسیون ماده 77 شهرداری حقوق خود را دریافت نمایند.

منظور از عوارض و بهای خدمات چیست؟

اگر به موارد مندرج در قانون کمیسیون ماده 77 شهرداری توجه داشته باشید، با کلماتی همچون عوارض و بهای خدمات مواجه می‌شوید. به نظر شما منظور از عوارض و بهای خدمات شهرداری چیست؟ در واقع عوارض و بهای خدمات به هزینه‌هایی اطلاق می‌شوند که شهروندان می‌بایست در قبال دریافت خدمات مختلف از شهرداری پرداخت نمایند. این عوارض نقش زیادی در تامین مالی شهرداری دارند. چنانچه شهروندی مکلف به پرداخت عپورض باشد و حین پرداخت طلب شهرداری اعتراضی داشته باشد یا از این کار سر باز بزند، اعتراض فرد در کمیسیون ماده 77 قانون شهرداری مورد بررسی قرار می‌گیزد.  

از جمله عوارضی که شهروندان هر ساله مکلف به پرداخت آن‌ها هستند می‌توانیم به عوارض نوسازی که شامل نوسازی کلیه املاک و ساختمان‌های جدید و قدیمی می‌شود، اشاره کنیم. عوارض دیگری همچون عوارض جمع آوری پسماند، عوارض آسفالت معابر، عوارض پارکینگ‌های عمومی و عوارض احداث فضای سبز توسط شهرداری اخذ می‌شوند. چنانچه شهروندی نسبت به پرداخت عوارض این چنینی معترض باشد، می‌تواند دلایل اعتراضات خود را در کمیسیون ماده 77 شهرداری پیگیری کند.

اعضای کمیسیون ماده 77  شهرداری

پیش از این که با وظایف کمیسیون ماده 77  شهرداری و نقش کمیسیون ماده 77 شهرداری در حل اختلافات مالی آشنا شوید، بهتر است اعضای این کمیسیون را بشناسید. طبق ماده 77 قانون شهرداری کمیسیون رسیدگی به اعتراضات مرتبط با عوارض شهرداری تشکیل شده از نماینده وزارت کشور، نماینده دادگستری و نماینده منتخب شورای شهر است. از آنجایی که هدف اصلی تشکیل این کمیسیون رفع دعاوی بین شهرداری و مودیان است، می‌توان گفت شهرداری هیچ نقشی در مدیریت جلسات تشکیل شده و صدور رای کمیسیون ندارد.

این کمیسیون در واقع یک مرجع شبه قضایی است و با حضور سه فرد مذکور از ارگان‌های مهم کشور رسمیت پیدا می‌کند. چنانچه دو نفر از اعضای حاضر در جلسه کمیسیون ماده 77 شهرداری یک رای واحد را نسبت به یک پرونده صادر کنند، این رای به رسمیت شناخته می‌شود. با این حال اگر رای اکثریت منعکس کننده رای مخالف با مندرجات پرونده دعاوی شهرداری با شهروندان باشد، مجاز نیست و باید در این باره تجدید نظر شود.

وظایف و اختیارات کمیسیون ماده 77 قانون شهرداری

در حال حاضر اصلی‌ترین وظایف این کمیسیون منعکس کننده نقش کمیسیون ماده 77 شهرداری در حل اختلافات مالی است. یعنی بر اساس وظایف مختلفی که کمیسیون ماده 77 قانون شهرداری دارد، مشخص می‌شود حدود اختیارات این کمیسیون در رفع اختلافات مالی شهرداری و شهروندان چقدر است. اگر می‌خواهید بدانید نقش کمیسیون ماده 77 شهرداری در حل اختلافات مالی چیست، باید به وظایف و اختیارات مهم این کمیسیون که در موارد زیر به آن‌ها اشاره شده است، توجه کنید.

·        بررسی، نقد و رفع هر گونه اختلافاتی که در مورد عوارض مختص به شهرداری که طبق ماده 77 شهرداری تعیین شده‌اند میان شهرداری و مودیان وجود دارد، از مهم‌ترین وظایف کمیسیون ماده 77 قانون شهرداری است.

·        این کمیسیون موظف است به اعتراضات مالکان اراضی و املاکی که پس از اجرای قانون 101 شهرداری‌ها ملک آن‌ها مرمت و دیوار کشی نشده است، رسیدگی داشته باشد و پرونده این املاک را بررسی کند.

·        بررسی و رفع اختلافاتی که مالکان اراضی و املاک با شهرداری در خصوص میزان بدهی‌های ملک مورد معامله دارند نیز از دیگر وظایف این کمیسیون است.

·        کمیسیون ماده 77 قانون شهرداری می‌بایست میزان خسارات مربوط به دکه‌هایی که قبل از تصویب قوانین شهرداری‌ها احداث و نصب شده‌اند را تعیین کند. زیرا هر گونه اقدام شهرداری برای برداشتن و از بین بردن دکه‌ها موجب ایجاد خسارات زیاد برای صاحب دکه می‌شود.

·        این کمیسیون باید اختلافاتی که بین شهرداری با موسسات دولتی و خصوصی در مورد وصول هزینه‌های مرمت قسمت‌های مختلف شهر ایجاد شده است را حل و فصل کند.

از آنجایی که موارد نام برده جزو وظایف اساسی و مهم کمیسیون ماده 77 شهرداری به شمار می‌آیند، این کمیسیون در رفع اختلافات مالی بین ارگان‌های مختلف و شهرداری یا افراد با شهرداری بسیار اثرگذار است.

کمیسیون ماده 77 قانون شهرداری به چه علتی تشکیل می‌شود؟

شاید تصور کنید خدماتی که نهاد شهرداری به شهروندان و موسسات مختلف ارائه می‌کند، خدماتی رایگان هستند اما چنین نیست. شهرداری هزینه‌ای را تحت عنوان عوارض بار از مودیان اخذ می‌کند. دریافت این عوارض در مواقعی منجر به اختلافات مالی شهرداری با مودیان می‌شود. مسلماً در چنین شرایطی نیاز به کمیسیونی که اختلافات بین ارگان شهرداری با سایر افراد را برطرف کند، احساس می‌شود. جدا از این که نقش کمیسیون ماده 77 شهرداری در حل اختلافات مالی بسیار چشمگیر است، دلایل مختلفی وجود دارند که حمل بر علل ایجاد کمیسیون ماده 77 قانون شهرداری هستند. این دلایل به شرح زیر می‌باشند:

·        صلاحیت ذاتی کمیسیون ماده 77

به طور کلی کمیسیون ماده 77 صلاحیت ذاتی دارد که بدهی‌های مودی را تعیین کند و تشخیص دهد که آیا شهرداری این بدهی‌ها را به درستی تعیین کرده است یا نه. چنانچه شهرداری طبق قوانین خاص خود عوارض مخصوص به یک مودی را تعیین نکرده باشد، مودی می‌تواند اعتراض کند. در طول این اعتراضات اگر مودی دلیل و مستندات کافی جهت اثبات خلاف کار شهرداری را نداشته باشد، نمی‌تواند شکایات خود را پیگیری کند. در صورت تخلف شهرداری و وجود دلیل و مستندات کافی مودی می‌تواند حقوق خود را مطالبه کند و رای کمیسیون ماده 77 را به نفع خود تغییر دهد.

·        صلاحیت محلی کمیسیون ماده 77

علاوه بر صلاحیت ذاتی ایجاد کمیسیون ماده 77 صلاحیت محلی آن نیز مورد توجه است. صلاحیت محلی این کمیسیون با توجه به حریم و حوزه جغرافیایی که این کمیسیون در آن فعالیت دارد، می‌تواند متفاوت باشد. در کل برای اداره بهتر کشور و اخذ عوارض تعیین شده برای شهروندان طبق قانون شهرداری وجود این کمیسیون‌ها الزامی است.

مراحل رسیدگی به شکایات در کمیسیون ماده 77

برای رسیدگی به اعتراضات مخصوص پرونده عوارض شهرداری مراحل خاصی طی می‌شوند. این مراحل زمانبر هستند و ممکن است صدور رای کمیسیون را چند هفته و چند ماه به تاخیر بیندازند. مراحل رسیدگی به پرونده‌های اعتراضی در کمیسیون ماده 77 قانون شهرداری‌ها موارد زیر هستند:

·        وصل پرونده در کمیسیون: در اولین مرحله شهرداری پیش آگهی مربوط به پرداخت عوارض شهرداری را به مودی ارسال می‌کند. چنانچه مودی نسبت به مبلغ عوارض شکایتی داشته باشد، می‌بایست تحت نظر کمیسیون ماده 77 ماه شهرداری اعتراضات خود را ثبت کند.

·        بررسی قانونی بودن اخذ عوارض توسط شهرداری: در مرحله بعد مبلغ عوارض و قانونی بودن مبلغ عوارض زیر نظر اعضای کمیسیون مورد بررسی قرار می‌گیرد. در این مرحله مسئله تعیین عوارض از منظر قانونی بودن و طبق مصوبات شورای اسلامی شهر بررسی می‌شود.

·        درست بودن مبلغ عوارض: حال اگر مبلغ عوارض تعیین شده صحیح باشند، مودی می‌بایست این مبلغ را پرداخت نماید. در غیر این صورت مبلغ عوارض باید توسط کمیسیون ایجاد شده و بر اساس رای اعضای این کمیسیون تصحیح گردد.

·        صدور رای: در این مرحله که پرونده پرداخت عوارض به شهرداری کاملاً مورد بررسی قرار گرفته است، باید رای نهایی صادر شود. این رای بر اساس نظر اکثریت افراد حاضر در کمیسیون صادر می‌شود و رای قطعی پرداخت عوارض به شهرداری است.

·        اعتراض به رای: اگر شهرداری یا مودی نسبت به رای صادر شده اعتراضی داشته باشند، مجدداً می‌توانند اعتراض خود را اعلام کنند.

اعتراض به رای کمیسیون ماده 77  شهرداری

اگرچه رای کمیسیون ماده 77 قانون شهرداری پس از بررسی قوانین و مقررات لازم صادر می‌شود اما ممکن است طرفین دعاوی اعتراضاتی نسبت به رای صادر شده داشته باشند. با توجه به صلاحیت و اختیارات دیوان برقراری عدالت اداری که در اصل 173 قانون اساسی مندرج است و همچنین با توجه به ماده 13 قانون دیوان عدالت اداری رای کمیسیون ماده 77 شهرداری حتی پس از صادر شدن و نهایی شدن قابل اعتراض است.

هر فردی اعم از افرادی حقیقی و افراد حقوقی می‌تواند اعتراضات خود را به رای صادره ثبت کرده و آن‌ها را پیگیری کند. این اعتراضات توسط افراد مربوطه تحت بررسی قرار می‌گیرند و در نهایت رای دیگری که مطابق با مواد اعتراضات است، صادر می‌شود. احتمال دارد که رای جدید مطابق با رای قبلی باشد یا مخالف رای قبلی کمیسیون ماده 77 قانون شهرداری باشد. در هر حالت اعتراض به تصمیمات این کمیسیون وارد است و مورد بررسی نیز قرار می‌گیرد.

اجرای رای کمیسیون 77 قانون شهرداری

در قدم آخر رای صادر شده از کمیسیون 7 ماده 77 قانون شهرداری اجرا می‌شود. این کمیسیون از طریق اجرای ثبت رای خود را اجرا می‌نماید. باید توجه داشت اگر مودیان شرایط مالی لازم برای پرداخت عوارض را نداشته باشند، نمی‌توان عوارضی را از آن‌ها دریافت کرد اما در این شرایط فرد ملزم به پرداخت عوارض شهرداری ممنوع الخروج می‌شود؛ تا زمانی که عوارض شهرداری را پرداخت کرده باشد. در مواردی هم ممکن است فرد اموال مختلفی داشته باشد اما این اموال قابل بازداشت نباشند. در این شرایط نیز وصول عوارض شهرداری میسر نیست. با این حال در شرایط معمولی که فرد اموال مختلفی دارد و این اموال قابل بازداشت هستند، شهرداری می‌تواند عوارض خود را از اموال فرد دریافت کند.

کلام پایانی

در این مطلب با نقش کمیسیون ماده 77 شهرداری در حل اختلافات مالی، وظایف این کمیسیون و مراحل رسیدگی به اختلافات شهرداری و مودیان صحبت شد. کمیسیون ماده 77 شهرداری کمیسیونی مستقل است که وظیفه رسیدگی به شکایات مرتبط با عوارض شهرداری را بر عهده دارد این کمیسیون متشکل از نماینده وزیر کشور نماینده دادگستری و نمایندگان شورای شهر است. پس از تعیین عوارض مربوط به اشخاص حقیقی و حقوقی این اشخاص می‌توانند اعتراضات خود را به کمیسیون ماده 77 قانون شهرداری ارسال کنند و در مورد چگونگی پردلخت عوارض یا مبلغ عوارض شهرداری یا هر ماده دیگری شکایت داشته باشند. در نهایت میزان عوارض تعیین شده بر اساس قوانین شهرداری و شورای شهر بررسی می‌شود و رای کمیسیون صادر می‌گردد. اگر نسبت به رای صادر شده اعتراضی داشته باشید، می‌توانید با ثبت اعتراضات خود به پیگیری صحت رای صادر شده بپردازید.

سوالات متداول

محل تشکیل جلسات کمیسیون ماده 77 کجاست؟

در کل دبیرخانه کمیسیون ماده 77 قانون شهرداری در نهاد شهرداری استقرار یافته است و جلسات مربوط به آن نیز در ساختمان شهرداری تشکیل می‌گردند.

اعضای کمیسیون ماده 77 قانون شهرداری‌ها چه افرادی است؟

این کمیسیون متشکل از نماینده‌ای از سوی وزارت کشور، نماینده‌ای از سوی دادگستری و نماینده‌ای از سوی شورای شهر است. این اعضا اصلی‌ترین اعضای کمیسیون ماده 77 قانون شهرداری هستند.

آیا کمیسیون ماده 77 قانون شهرداری می‌تواند نسبت به اصلاح رای خود اقدام نماید؟

در صورتی که اصلاح رای با رفع اشتباهات تایپی امکان‌پذیر باشد، این کمیسیون می‌تواند رای خود را اصلاح کند. در غیر این صورت می‌بایست رای از طریق دیوان عدالت اداری اصلاح گردد.

این مطلب کاربردی را هم بخوانید : میزان عوارض پیش آمدگی ساختمان


کمیسیون ماده 77 - وظایف کمیسیون ماده 77 - اعضای کمیسیون ماده 77
فرق عوارض با بهای خدمات,با تجربه فراوان در امور کمیسیون ماده ۷۷ و عوارض شهرداری با سال‌ها تجربه در این امور و بازداشتن سال‌ها تجربه در مورد دعاوی کمیسیون ماده ۷۷ در خدمت شما هستیم

مشاهده صفحه اول وبسایت وکیل دیوان عدالت اداری محمد رضا کریمی


نمونه دادخواست ها