مراحل و شرایط اعتراض به آرای کمیسیون ماده 100 شهرداری
در شاخه : کمیسیون ماده 100در دیوان عدالت اداری - نمونه آرای دیوان عدالت اداری درباره کمیسیون ماده 100 شهرداری
مراحل و شرایط اعتراض به ارای کمیسیون ماده 100 شهرداری
ماده 100 شهرداری یکی از مواد مندرج در قانون شهرداری است که به رفع تخلفات مالکین در ساخت و ساز میپردازد. اگر فردی بدون دریافت مجوز ساخت از شهرداری اقدام به ساخت و ساز ملک کند، عملیات عمرانی وی توسط شهرداری متوقف میشوند و ملک ساخته شده نیز تخریب یا جریمه میشود. تخلفات ساخت و ساز ضبط شده از سوی شهرداری به کمیسیون ماده 100 شهرداری ارسال میشوند تا مورد بررسی قرار بگیرند. اعضای این کمیسیون پس از بررسی تخلفات رای نهایی که میتواند تخریب بنا، جریمه نقدی یا تخلیه ساختمان باشد را صادر میکنند. پس از ابلاغ رای به مالک متخلف ممکن است وی اعتراضاتی داشته باشد. بنابراین باید مراحل و شرایط اعتراض به آرای کمیسیون ماده 100 شهرداری را بداند و با ثبت اعتراضات خود از حقوق خود دفاع کند. در ادامه به ارائه اطلاعاتی در زمینه معرفی مراحل، شرایط، قوانین نقض حکم و حتی اعضای کمیسیون ماده 100 پرداختهایم.
اعضای کمیسیون ماده 100
کمیسیون ماده 100 شهرداری یک کمیسیون مهم است و باید در مورد تخلف مالکین تصمیمات اساسی بگیرد. این کمیسیون متشکل از نماینده وزیر کشور، نماینده رسمی دادگستری، نماینده تعیین شده از سوی شهرداری و یک عضو از شورای شهر است. جالب است بدانید در میان اعضای کمیسیون تجدید نظر ماده 100 تنها نماینده شهرداری است که حق اظهار نظر و رای دادن را ندارد. بنابراین سه عضو دیگر یعنی نماینده وزارت کشور و نماینده دادگستری و نماینده شورای شهر مسئولیت رای دادن در مورد یک تخلف از سوی مالکین را بر عهده دارند. با این حال هر چهار نماینده موظف هستند در جلسات کمیسیون شرکت کنند. چنانچه یکی از اعضا در جلسه حضور نداشته باشد و رای در مورد تخلف مالک صادر شود، مالک به کمک وکیل یا بدون وکیل حق اعتراض به رای را دارد. زیرا این رای قانونی نیست.
در کمیسیون ماده 100 شهرداری به چه تخلفاتی رسیدگی میشود؟
قبل از این که به سراغ مراحل و شرایط اعتراض به آرای کمیسیون ماده 100 شهرداری برویم، میخواهیم بدانیم کمیسیون ماده 100 شهرداری کدام تخلفات را مورد بررسی قرار میدهد. زمانی که سازندگان و مالکین بدون کسب مجوز از شهرداری ساخت و ساز خود را آغاز کرده باشند و حتی حین ساخت ملک اقدامات غیرقانونی عمرانی انجام دهند، متخلف به حساب میآیند و طبق ماده 1000 شهرداری به تخلف آنها رسیدگی میشود. برخی از تخلفات مهمی که این کمیسیون به آنها رسیدگی میکند موارد زیر هستند:
· تجاوز مالک به معابر شهر
· تغییر کاربری ساختمان بدون کسب پروانه و مجوز از شهرداری و به صورت غیر مجاز عدم ساخت پارکینگ در ساختمان
· ساخت پارکینگهای بدون استفاده
· عدم رعایت قوانین لازم برای ساخت بنا و عدم وجود استحکام کافی در بنای ساخته شده
· اعمال تراکم اضافی در بنای ساخته شده
· ساخت بنا بدون کسب مجوز و پروانه ساخت تخلف مهندس ناظر ساختمان و عدم نظارت وی بر عملیات اجرای فرایند ساخت و ساز
· تایید تخلف مهندسین ناظر یک ساختمان در پایان کار
لازم به ذکر است در هر کدام از موارد نام برده رای کمیسیون ماده 100 شهرداری میتواند تغییر کند. از این رو متناسب با نوع تخلف تغییراتی در مراحل و شرایط اعتراض به آرای کمیسیون ماده 100 شهرداری ایجاد میشود.
حکم کمیسیون ماده 100 در مواجهه با تخلفات ساخت و ساز
اعضای کمیسیون ماده 100 سه حکم یعنی حکم تخریب بنا، حکم تخلیه بنا و جریمه نقدی را برای مالکین متخلف در نظر میگیرند. با توجه به نوع تخلف میتوان سه حکم زیر را برای ساختمانهای متخلف اجرا کرد:
· تخریب بنا
در مواردی که عملیات عمرانی ساختمان به شکل اصولی انجام نشده باشند و مالک به چارچوبها و قوانین شهرداری در ساخت و ساز ساختمان توجه نکرده باشد، حکم تخریب بنا صادر میشود. البته در مرحله اول متخلف میبایست جریمه نقدی پرداخت کند و در صورتی که جریمه نقدی را نپذیرد، حکم تخریب بنا اجرا میشود. اگر پس از صدور این رای مالک نیازمند اعتراض باشد، میبایست نحوه اعتراض به رای بدوی کمیسیون ماده 100 شهرداری و شرایط اعتراض را بداند. سپس اقدام به ثبت دادخواست کند.
· تخلیه ساختمان
در مواردی که کاربری یک ملک بدون کسب مجوزها و پروانههای لازم از شهرداری تغییر پیدا کند و یا مالک برای ساختمان پارکینگ در نظر نگرفته باشد، ساختمان باید تخلیه شود. در واقع تخلیه ساختمان با هدف رفع ایرادهای ساختمان انجام میشود.
· جریمه نقدی
چنانچه اعضای کمیسیون ماده 100 شهرداری تشخیص دهند که ساختمان از اضافه بنا برخوردار است یا خارج از چارچوب مجوزهای دریافتی احداث شده است، جریمه نقدی را برای تخلف مالک در نظر میگیرند. در صورت عدم پرداخت جریمه از سوی مالک احتمال دارد حکم تخریب ساختمان صادر شود.
دلایل نقض رای کمیسیون ماده 100
برای این که مراحل و شرایط اعتراض به آرای کمیسیون ماده 100 شهرداری را درک کنید و در شرایط درست اقدام به اعتراض کنید، نیاز به بررسی دلایل نقض رای کمیسیون ماده 100 را دارید. در ادامه به معرفی دلایل نقض آرای تخریب کمیسیون ماده 100 شهرداری میپردازیم.
دلایل نقض رای تخریب ساختمان
برخی از مهمترین دلایلی که میتوانند حکم تخریب ساختمان را نقض کنند، موارد زیر هستند:
· عدم ارجاع امر به کارشناس
کمیسیون ماده 100 شهرداری برای صدور رای تخریب یک ملک میبایست مغایرت ملک با اصول سه گانه یعنی عدم رعایت اصول فنی، عدم رعایت اصول بهداشتی و غدم رعایت اصول شهرداری را ثابت کند. برای اجرای رای لازم است کارشناس رسمی دادگستری پرونده را بررسی نماید. چنانچه این پرونده به کارشناس ارجاع داده نشود، مالک به راحتی میتواند با طی کردن مراحل و شرایط اعتراض به آرای کمیسیون ماده 100 شهرداری رای صادر شده را نقض کند.
· تبعیض در مورد رای تخریب
در مواردی دیده میشود که اعضای کمیسیون ماده 100 شهرداری در مورد یک ساختمان رای تخریب را صادر میکنند اما در مورد ساختمان دیگری که همان شرایط مشابه را دارد، جریمه در نظر میگیرند. این تبعیض بر خلاف اصل تساوی قوانین شهرداری است و میتواند به نقض رای صادر شده بینجامد.
· عدم جلوگیری از تخلف مالک توسط شهرداری
به طور کلی شهرداری موظف است در حین ساخت املاک از تخلف مالک جلوگیری نماید. در مواردی که ساختمان به طور کامل احداث شده است اما شهرداری اقدامی برای ثبت تخلفات مالک انجام نداده است، رای صادر شده توسط کمیسیون ماده 100 شهرداری نقض میشود.
· عدم ابلاغ فرم خلاف جهت دفاع
طبق قانون اعضای کمیسیون ماده 100 شهرداری به موجب تبصره یک ماده 100 مکلف هستند به مالک و سازنده ساختمان و هر فرد ذینفعی که میتواند از ساختمان سود ببرد، ابلاغیه ارسال کنند. مالک و سازنده نیز تا مدت 10 روز فرصت دارند که مستندات دفاع از خود را به صورت کتبی به کمیسیون تقدیم نمایند. چنانچه کمیسیون در ابلاغ فرم رای به مالک و سازنده کوتاهی کند، دیوان عدالت اداری میتواند رای کمیسیون را نقض کند.
· عدم توجه به امکان اجرای رای تخریب سازه
کمیسیون ماده 100 قبل از صدور نهایی رای تخریب ساختمان میبایست این امر را که اجرای رای میتواند به ساختمانهای مجاور آسیب برساند یا خیر را بررسی نماید. چنانچه رای صادر شده منجر به خسارت دیدن ساختمانهای مجاور یک سازه بشود، این رای قابل نقض است. در این مورد مالک میتواند پس از تنظیم نمونه دادخواست اعتراض به رای کمیسیون ماده 100 شهرداری به دیوان عدالت اداری از حقوق خود دفاع کند.
· تشدید رای جریمه صادر شده
فرض کنید کمیسیون ماده 100 شهرداری برای رفع تخلف یک مالک جریمه صادر کرده است و مالک از نمونه نامه اعتراض به جریمه شهرداری استفاده کرده است. اگر در این موارد اعضای کمیسیون ماده 100 شهرداری رای تخریب ملک را صادر کنند، قضات دیوان عدالت اداری با این استدلال که کمیسیون حق تشدید جریمه را ندارد این رای را نقض مینمایند.
· صدور رای بدون توجه به صلاحیت کمیسیون ماده 100 شهرداری
املاکی که خارج از محدوده شهر واقع شدهاند در صلاحیت کمیسیون ماده 99 قانون شهرداری قرار دارند. اگر کمیسیون ماده 100 در خصوص این املاک و جریمه آنها رای صادر کند، مالک قادر به اعتراض و نقض رای خواهد بود. برای تعیین جریمه نقدی تخلف مالک نیز این مورد قابل توجه است.
در تمامی این موارد شما باید آشنایی کاملی با مراحل و شرایط اعتراض به آرای کمیسیون ماده 100 شهرداری داشته باشید و در صورت لزوم نمونه دادخواست اعتراض به رای کمیسیون ماده 100 شهرداری را تنظیم کنید.
دلایل نقض رای جریمه
برخی از مهمترین دلایلی که جریمه تخلف مالک را نقض میکنند، موارد زیر هستند:
· مجهول بودن ضریب تعیین شده
یکی از قوانین شهرداری این است که در تعیین میزان جریمه تخلف یک مالک متراژ ساختمان در ضریب تعیین شده ضرب شود. چنانچه این ضریب در رای کمیسیون ماده 100 شهرداری به طور واضح و شفاف بیان نشده باشد، دیوان عدالت اداری میتواند رای را نقض کند.
· مطالبه وجه مازاد بر میزان مقرر قانونی
مبنای اصلی برای محاسبه ارزش ملک معاملاتی حدوداً 85 درصد ارزش منطقهای که ملک در آن واقع شده است، در نظر گرفته میشود. کمیسیون ماده 100 ممکن است صد درصد ارزش منطقه را مبنای محاسبات خود قرار دهد که رای صادر شده بر این مبنا قابل نقض است.
· عدم رعایت معیارهای موثر در تعیین جریمه
پیش از طی کردن مراحل و شرایط اعتراض به آرای کمیسیون ماده 100 شهرداری باید اشاره کنیم که کمیسیون ماده 100 برای تعیین جریمه باید به چند ملاک مختلف همچون موقعیت ملک، مصالح مصرف شده در ساختمان و مواردی از این قبیل توجه کند. در غیر این صورت دیوان عدالت اداری میتواند رای صادر شده را نقض نماید.
· تعیین دو جریمه برای یک تخلف
به هیچ عنوان نمیتوان برای یک تخلف دو جریمه را در نظر گرفت. فرض کنید یک مالک علاوه بر اینکه برای ملک خود اضافه بنا در نظر گرفته است، کاربری ملک را نیز تغییر داده است. در این موارد کمیسیون ماده صد اگر دو بار جریمه برای مالک متخلف در نظر بگیرد، رای این کمیسیون نقض میشود.
نحوه اعتراض به رای کمیسیون ماده 100 شهرداری
بلافاصله پس از صدور رای کمیسیون ماده 100 شهرداری مالک میتواند نسبت به رای صادر شده اعتراض کند. این رای یک رای بدوی است و مالک موظف است ظرف مدت 10 روز برای ثبت اعتراض خود اقدام کند. از آنجایی که افراد عادی مهارت و تخصص کافی در رابطه با مراحل و شرایط اعتراض به آرای کمیسیون ماده 100 شهرداری را ندارند، میتوانند از وکلای مجرب دادگستری برای ثبت اعتراض خود نسبت به این رای کمک بگیرند.
گاهی اوقات ممکن است رای صادر شده نسبت به تخلف یک مالک یک رای قطعی باشد. اعتراض به چنین رای کاری بسیار دشوار است و حتماً باید زیر نظر وکیل انجام شود. شما با انتخاب یک وکیل ماهر و مجرب میتوانید فرآیند اعتراض به رای کمیسیون ماده 100 شهرداری را سریعتر و با درصد موفقیت بیشتر طی کنید.
مراحل اعتراض به رای کمیسیون ماده 100 شهرداری
در این مرحله به بررسی مراحل و شرایط اعتراض به آرای کمیسیون ماده 100 شهرداری خواهیم پرداخت. مهمترین مراحلی که به منظور ثبت اعتراض جهت نقض رای کمیسیون ماده 100 شهرداری باید طی شوند، مراحل زیر هستند:
مرحله اول: تنظیم دادخواست اعتراض
در گام اول لازم است دادخواستی را مبنی بر اعتراض به رای کمیسیون ماده 100 شهرداری تنظیم نمایید. در این دادخواست مشخص میشود کدام شعبه دیوان عدالت اداری مسئول رسیدگی به پرونده شما است. شعبه دیوان عدالت اداری بر اساس موقعیت قرار گیری ملک تعیین میشود. سپس دلایل اعتراض خود را بیان نموده و در نهایت مدارک لازم مثل مدرک مالکیت پروانه ساخت و نقشههای مصوب را ضمیمه دادخواست تنظیم شده کنید.
مرحله دوم: ثبت دادخواست اعتراض در دیوان عدالت اداری
در مرحله دوم دادخواست تنظیم شده باید به دبیر خانه دیوان عدالت اداری ارسال شود. این دادخواست را میتوانید به همراه مستندات مورد نیاز در دفاتر الکترونیک قضائی نیز ثبت کنید. پس از آن لازم است هزینه دادرسی توسط معترض پرداخت گردد.
مرحله سوم: رسیدگی به اعتراض مالک در دیوان عدالت اداری
در مرحله سوم پرونده شما به یکی از شعب منتخب دیوان عدالت اداری ارجاع داده میشود. قاضی پرونده پس از اینکه مدارک و مستندات موجود در پرونده را بررسی کرد، رای صادر میکند و رای دیوان عدالت اداری لازمالاجرا است.
شرایط ثبت دادخواست اعتراض به رای کمیسیون ماده 100
برخی از مهمترین شرایط اعتراض به آرای کمیسیون ماده 100 شهرداری در موارد زیر معرفی شدهاند:
· برای ثبت دادخواست اعتراض به آرای کمیسیون ماده 100 لازم است مشخصات شاکی که شامل نام، نام خانوادگی و شغل وی میشود، ثبت گردند.
· طرف شکایت این دادخواست همیشه کمیسیون ماده 100 منطقهای که ملک در آن واقع است، در نظر گرفته میشود.
· در شرایطی که مالک از وکیل برای ثبت اعتراض خود کمک بگیرد، میبایست نام وکیل و مشخصات وکیل در پرونده قید شوند.
· در آخر هم توجه باشید باشید که دادخواست شما باید شرح کوتاهی از دلایل و مستندات شکایت را ارائه کرده باشد.
مدارک لازم برای تنظیم دادخواست
جدا از اینکه اعتراض به رای کمیسیون ماده 100 نیازمند کسب اطلاعات کافی در مورد مراحل و شرایط اعتراض به آرای کمیسیون ماده 100 شهرداری است، نیازمند مدارک خاص نیز هست. این موارد عبارتند از:
· ارائه کپی مدارک شناسایی مالک یا شاکی
· ارائه اصل و کپی اسناد مالکیت
· ارائه اصل و کپی پروانه ساخت
· ارائه فرم تخلفات اعلام شده از سوی شهرداری
· ارائه گواهیهای ابلاغ رای
· تصاویر بنای احداث شده
· و ...
مهلت اعتراض به رای کمیسیون ماده 100
مدت زمان اعتراض به رای کمیسیون ماده 100 شهرداری پس از صدور رای نهایی و انجام بررسیهای لازم توسط اعضای کمیسیون ده روز است. کمیسیون ماده 100 شهرداری به صاحبان پرونده و مالکان متخلف این اجازه را میدهند که ظرف مدت 10 روز اعتراض خود را اعلام کنند و پس از آن به این اعتراض رسیدگی شود. این مهلت قانونی به مالک یا ذینفعان پرونده اجازه میدهد در صورت بروز هرگونه نارضایتی یا تصمیم گیری اشتباه اعتراض خود را به صورت قانونی ثبت کنند و از حقوق خود دفاع نمایند.
باید توجه داشت که زمان اعتراض به رای کمیسیون ماده 100 قابل تمدید نیست. بنابراین اگر یک مالک به علت کوتاهی در تایم 10 روزه اقدام به ثبت اعتراض خود نکند، دیگر قادر به ثبت اعتراض نخواهد بود. فراموش نکنید کمک گرفتن از خدمات یک وکیل ماهر در تمامی مراحل اعتراض به رای ماده 100 قانون شهرداری میتواند در موفقیت شما نقش زیادی داشته باشد.
سخن پایانی
از آنجایی که گسترش ساخت و ساز باعث افزایش تخلفات مربوط به ساخت و ساز ملک شده است، کمیسیون ماده 100 شهرداری مسئول رسیدگی به این تخلفات است. این کمیسیون غالباً حکم تخلیه ملک، حکم جریمه نقدی و حکم تخریب سازه را صادر میکند. چنانچه مالک نسبت به رای صادر شده اعتراضی داشته باشد، با اطلاع از مراحل و شرایط اعتراض به آرای کمیسیون ماده 100 شهرداری میتواند اعتراض خود را به ثبت برساند. در کل مالک 10 روز پس از صدور حکم فرصت دارد تا مدارک لازم را تهیه کرده و دادخواست اعتراض خود را به ثبت برساند. در غیر این صورت حق دفاع از حقوق خود را نخواهد داشت.
سوالات متداول
· نحوه اعتراض و شکایت از رای کمیسیون ماده 100 شهرداری چگونه است؟ برای ثبت اعتراض خود در دیوان عدالت اداری لازم است ابتدا دادخواستی را ثبت نمایید و آن را به دیوان عدالت اداری ارسال کنید. پس از انجام بررسیهای لازم رای نهایی توسط دیوان عدالت اداری صادر میشود.
· امکان اعتراض به حکم تخریب شهرداری وجود دارد؟ بله. در مواردی که حکم صادر شده از سوی کمیسیون ماده 100 شهرداری نقض میشود، شما میتوانید نسبت به حکم تخریب اعتراض کنید و این حکم را نقض نمایید.
· اجرای مجازات کمیسیون ماده صد شهرداری بر عهده کدام نهاد است؟ اجرای رای و مجازات کمیسیون ماده 100 اعم از تخریب ملک جریمه یا تخلیه ملک بر عهده مالک و شهرداری منطقه است.
این مطلب کاربردی را هم بخوانید : نکات مهم قبل از شکایت در دیوان عدالت اداری
وکیل امور شهرداری09125253824 - وکیل تخلفات ساختمانی - کمیسیون ماده 100
نحوه اعتراض به رای ماده 100,با تجربه فراوان در امور کمیسیون ماده ۷۷ و عوارض شهرداری با سالها تجربه در این امور و بازداشتن سالها تجربه در مورد کمیسیون ماده 100 در خدمت شما هستیم
مشاهده صفحه اول وبسایت وکیل دیوان عدالت اداری محمد رضا کریمی