صفر تا صد تخلفات ساختمانی در کمیسیون ماده ۹۹

در شاخه : نمونه آراء و مقررات مربوط به کمیسیون ماده 99 استانداری


وکیل تخصصی کمیسیون ماده ۹۹-دادخواست دیوان عدالت-دیوان عدالت اداری-دادخواست حقوقی

صفر تا صد تخلفات ساختمانی در کمیسیون ماده 99

کمیسیون ماده 99 استانداری مسئولیت رسیدگی به تخلفات ساخت و ساز را بر عهده دارد. این کمیسیون تخلفاتی همچون ساخت و ساز خارج از حریم شهر، احداث باغ و ساختمان، ایجاد کارگاه و کارخانه، تخلفات مربوط به بهداشت عمومی و مواردی از این قبیل را بررسی می‌کند. در صورتی که پرونده‌های مربوط به تخلفات به این کمیسیون ارسال شوند، پس از بررسی مندرجات پرونده جریمه برای متخلف تعیین می‌شود. اگر می‌خواهید بدانید نحوه محاسبه جریمه تخلفات ماده 99 شهرداری چگونه است، در ادامه با ما همراه باشید. 

کمیسیون ماده 99 چیست؟

کمیسیون اصل 99 شهرداری یکی از انواع کمیسیون شهرداری است که به عنوان مرجعی صالح به رسیدگی به تخلفات ناشی از ساخت و ساز در خارج از حریم شهری می‌پردازد. بر خلاف کمیسیون ماده 100 قانون شهرداری کمیسیون اصل 99 قانون شهرداری این نهاد را مکلف کرده است که حریم شهری را مشخص کرده و آن را به اطلاع عموم افراد برساند. به عبارت بهتر باید بگوییم کمیسیون ماده 100 برای رسیدگی و تعیین تکلیف تخلفات ساختمانی در فضای شهری ایجاد شده است. در حالی که کمیسیون اصل 99 قانون شهرداری به رسیدگی به تخلفات ساختمانی خارج از حریم شهر می‌پردازد. چنانچه مالکی در خارج از حریم تعیین شده برای شهر ساخت و ساز غیر مجاز را آغاز کند، تخلفات ساخت و ساز وی به کمیسیون ماده 99 ارجاع داده می‌شوند.

متن ماده 99 قانون شهرداری

پیش از این که به بررسی جریمه این ماده بپردازیم، می‌خواهیم بدانیم در متن ماده 99 به چه مواردی اشاره شده است. متن ماده قانون 99 به شرح زیر است. شهرداری‌ها وظیفه دارند در مورد حریم شهر اقدامات زیر را انجام دهند:

·        تهیه نقشه جامع شهرداری با توجه به ظرفیت توسعه دادن شهر و تعیین حدود حریم شهری در حال حاضر و آینده‌

·        تهیه ضوابط و مقررات شفاف سازی شده برای انجام اقدامات مختلف عمرانی  از قبیل خیابان کشی، تفکیک اراضی، ایجاد باغ و ساختمان، راه اندازی کارگاه و کارخانه و تعیین ضوابط مربوط به حفظ بهداشت عمومی در حریم شهر بر اساس نقشه‌های عمرانی پروژه‌های مختلف شهری

پس از اینکه شهرداری تاییدیه وزارت کشور را دریافت کند و حریم و نقشه شهرسازی به همراه ضوابط آن به تصویب انجمن شهر برسد، موقعیت حریم شهری مورد نظر و ضوابط و قوانین آن را به اطلاع عموم افراد می‌رساند.

بر اساس تبصره‌های این ماده وظیفه جلوگیری از پیشرفت پروژه‌های ساخت و ساز غیر قانونی در حریم مصوب شهر و خارج از شهر بر عهده استانداری، فرمانداری، بخشداری، دهیاری و سایر واحدهای زیر مجموعه استانداری‌ها است. اگر تخلفی در زمینه ساخت و ساز شهری یا روستایی مشاهده شود، دهیاری و شهرداری وظیفه گزارش دادن این تخلفات را بر عهده دارند.

اعضای کمیسیون ماده 99 چه کسانی هستند؟

با توجه به اهمیت بالای نظرات و رای کمیسیون فوق در رفع تخلفات ساخت و ساز اعضای این کمیسیون از میان قوای سه‌گانه و وزارتخانه‌های کشور تعیین می‌شوند. نماینده وزارت کشور در استانداری، نماینده قوه قضائیه و نماینده وزارت شهرسازی اعضای اصلی این کمیسیون هستند.

زمانی که در رابطه با ساخت و سازهای غیر مجاز تخلفی صورت گیرد و این تخلفات به دیوان عدالت اداری یا سایر مراجع قانونی ارجاع داده شوند، اعضای کمیسیون اصل 99 در مورد این تخلفات تصمیم می‌گیرند. برای مقابله با ساخت و سازهای غیر قانونی و تعیین جریمه برای فرد متخلف هر یک از اعضای نام برده می‌بایست در جلسات شرکت کنند و نظرات خود را اعلام نمایند.

کمیسیون ماده 99 در کل وظیفه دشواری بر عهده دارد. اگر در مناطق گردشگری ساخت و ساز ویلا و ساخت و سازهای برون شهری انجام شوند، تصمیم‌گیری در مورد تعیین جریمه این تخلفات دشوارتر خواهد شد. به همین دلیل علاوه بر کمیسیون مذکور استانداری، بخشداری، فرمانداری و دهیاری نیز برای رسیدگی به تخلفات غیر قانونی اقداماتی انجام می‌دهند.

تخلفات ساختمانی شهری مشمول رسیدگی در کمیسیون ماده 99

در تخلفات ساخت و ساز شهری احداث ساختمان یا بدون مجوز ساخت و ساز انجام می‌شود یا تخلفی نسبت به مجوزهای ساخت و ساز (مثلا افزایش تراکم ملک) تعیین شده صورت می‌گیرد. به طور دقیق‌تر اگر بخواهیم تخلفات ساختمان سازی شهری را معرفی کنیم، می‌توانیم به موارد زیر اشاره‌ای داشته باشیم:

·        تجاوز مالک به معابر شهری

·        عدم رعایت ضوابط و مقررات مربوط به بهداشت، ایمنی و استحکام بنا

·        ساختن بنا بیشتر از سطح مجاز اشغال شده

·        احداث بنا در پروژه‌های شهرداری

·        احداث بنا در موقعیت مکانی ممنوعه

·        و...

نحوه رسیدگی در کمیسیون ماده 99 قانون شهرداری

اشاره کردیم که احداث بنا و انجام پروژه‌های مختلف در خارج از محدوده قانونی شهر بدون دریافت مجوزهای ساخت و ساز ممنوعیت دارد. چنانچه ساخت و ساز غیر مجاز در خارج از حریم شهری انجام شود، مهندسین و تکنسین‌های ساختمانی از طرف استانداری ماموریت دارند که تخلفات مالک را گزارش دهند. پس از گزارش تخلفات ضمن اینکه از ادامه ساخت و ساز پروژه‌های مختلف جلوگیری می‌شود، کمیسیون اصل 99 قانون شهرداری بنا به اعلام فرماندار و بخشدار مسئولیت رسیدگی به تخلفات یک مالک را بز عهده دارد.

نحوه محاسبه جریمه کمیسیون ماده 99

تبصره 2 ماده 99 قانون شهرداری به نحوه محاسبه جریمه کمیسیون اصل 99 و نحوه پرداخت آن اشاره کرده است. طبق این تبصره برای جلوگیری از ساخت و سازهای غیر مجاز و خارج از حریم شهر کمیسیونی با حضور سه عضو رسمی فعال در وزارت کشور و قوه قضائیه تشکیل می‌شود.

کمیسیون ماده 99 قانون شهرداری با توجه به ماده 4 آیین نامه احداث بنا و همچنین با در نظر گرفتن طرح جامع شهرسازی جریمه مربوط به تخلف مالک را تعیین می‌کند. این جریمه ممکن است قلع ملک، تخریب آن و جریمه مالی معادل با 50 الی 70 درصد قیمت روز تعیین شده برای ملک است. این ماده بر خلاف ماده 100 قانون شهرداری که ملاک جرائم نقدی را سال وقوع تخلف در نظر می‌گیرد، قیمت روز املاک را برای تعیین جریمه تخلفات در نظر می‌گیرند.

بسیاری از کمیسیون‌های ماده 99 قانون شهرداری بدون مراجعه به کارشناس قیمت روز املاک را مشخص می‌کنند. این امر ممکن است باعث اعتراض مالک نسبت به مبالغ جریمه تعیین شده بشود. در این شرایط مالک با تنظیم دادخواست حقوقی به پیگیری شکایات خود می‌پردازد در دیوان عدالت اداری

عوامل موثر در تعیین میزان جریمه

اگرچه تبصره 2 ماده 99 قانون شهرداری به طور واضح و شفاف مبلغ جریمه تخلفات ماده 99 را مشخص کرده است؛ اما عوامل مختلف در تعیین جریمه نهایی تخلفات دخیل هستند. برخی از عوامل مهم تاثیرگذار در تعیین میزان جریمه کمیسیون ماده 99 شهرداری عبارتند از:

·        نوع تخلف و میزان تخلف مالک

·        در نظر گرفتن ارزش منطقه‌ای که ملک در آن واقع شده است.

·        موقعیت مکانی ملک

·        میزان خسارات وارد شده به شهرداری، اشخاص حقیقی و اشخاص حقوقی

·        سوابق تخلفات مالک یا سازنده ماک

باید توجه داشت علاوه بر جریمه نقدی ممکن است اعضای کمیسیون اصل 99 حکم قلع بنا یا تخریب بنا را صادر کنند. در صورت صدور حکم قلع بنا مالک باید ظرف دو ماه پس از ابلاغ حکم نهایی نسبت به رفع حکم تخلف اقدام کند. در صورت عدم اقدام مالک شهرداری اقدام به قلع بنا می‌کند و هزینه تخریب بنا را از مالک می‌گیرد.

نحوه دفاع در کمیسیون ماده 99

مالک حتی اگر تخلفی انجام داده باشد و عمدا به ساخت و ساز غیر قانونی در خارج از حریم شهر بپردازد، می‌تواند از پرونده خود دفاع کند. نحوه دفاع از پرونده تخلفات ماده 99 شهرداری بسته به شرایط هر فرد متفاوت خواهد بود. بنابراین نمی‌توان قوانین مشخصی را برای اغلب دعاوی مربوط به بخش تخلفات ساخت و ساز در نظر داشت.

نحوه طرح دعاوی بدین صورت است که طرفین دعوا با تنظیم دادخواست دیوان عدالت یا  از طریق مراجع قانونی شکایات خود را به ثبت می‌رسانند. در این موارد لازم است مدارک و اسناد مربوط به دفاع از حقوق مالک به مراجع قانونی ارائه شوند.

در مواردی ممکن است پس از تجدید نظر پرونده تخلفات اصل 99 شهرداری درصد جریمه کاهش پیدا کند. عواملی همچون حسن سابقه مالک متخلف، میزان خسارات وارده به شهرداری یا اشخاص و سایر جهات در این زمینه تاثیرگذار هستند.

 تقسیط جریمه کمیسیون 99

باید بدانید در هیچ قانونی الزامی برای پرداخت جریمه به صورت نقدی وجود ندارد. در ماده 99 قانون شهرداری‌ و تبصره‌های تعلق یافته به این ماده مهلت مشخصی برای پرداخت جریمه در نظر گرفته نشده است. افراد متخلف باید با مراجعه به شهرداری و نهادهای ذی‌نفع نقدا یا به صورت اقساط جریمه را پرداخت کنند.

در صورتی که مالک متخلف به تعهدات خود عمل نکند، شهرداری می‌تواند با عنایت به آیین نامه اسناد رسمی لازم الاجرا به توقیف اموال مالک و وصول مطالبات خود بپردازد.

تخلفات مشمول جریمه کمیسیون 99 در روستا

علاوه بر ساخت و سازهای شهری در ساخت و سازهای روستایی نیز تخلف صورت می‌گیرد. در ادامه انواع تخلفاتی را که در کمیسیون ماده 99 قانون شهرداری را بررسی کرده‌ایم:

·        ساخت و سازهای بدون مجوز در حریم روستاها

·        عدم رعایت قوانین مهندسی و فنی در ساخت و ساز روستایی

·        تغییر غیر مجاز کاربری در اراضی روستایی

·        تجاوز به معابر عمومی در روستاها و راه‌های روستایی

میزان جریمه کمیسیون 99 در روستاها

ماده 99 قانون شهرداری جرائمی را نیز برای تخلف ساخت و ساز در خارج از حریم روستاها در نظر گرفته است. دهیاری مسئولیت پیگیری این تخلفات را بر عهده دارد و می‌تواند گزارش رسمی تخلفات را به کمیسیون رسیدگی به تخلفات ماده 99 ارسال کند.

در حال حاضر میزان جریمه مشخص شده برای ساخت و سازهای غیر قانونی روستایی ثابت نیست و بستگی به نوع تخلفات و شدت تخلف دارد. برخی از مهم‌ترین عواملی که برای تعیین میزان جریمه تخلفات ساخت و ساز در روستاها مورد توجه هستند، عبارتند از:

·        نوع تخلف ساخت و ساز که می‌تواند شامل ساخت و ساز غیر مجاز و تغییر کاربری اراضی و... باشد.

·        گستردگی و میزان تخلف

·        موقعیت روستا (اگر روستا در مناطق حساس و باارزش از نظر زیست محیطی واقع باشد، جریمه تخلفات به مراتب بیشتر است.)

تاثیر وکیل در جریمه کمیسیون 99

همه ما می‌دانیم اغلب افرادی که دچار تخلف ساخت و ساز می‌شوند، اطلاعات کافی در مورد قوانین حقوقی مرتبط با فرآیند ساخت و ساز ندارند. علت عمده تخلفات نیز می‌تواند ناآگاهی مالک باشد. در این شرایط اگر شما از یک وکیل متخصص شهرداری کمک بگیرید، احتمال تغییر حکم به نفع مالک افزایش پیدا می‌کند. در واقع وکیل با بررسی پرونده تخلف می‌تواند دفاعیات موثری ارائه کند.

در اغلب موارد وکیل با ارائه دلایل و مستندات کافی در تلاش است ثابت کند تخلفات صورت گرفته جزو مصادیق تخلفات ساختمانی نیستند. در نتیجه کمیسیون رسیدگی به پرونده تخلف نباید حکم تخریب بنا یا قلع بنا را صادر کند. گاهی نیز وکیل با اعضای کمیسیون مذاکره می‌کند تا درصد جریمه تخلف را کاهش دهد.

به هر حال انتخاب یک وکیل ماهر ‌و باتجربه مثل جناب آقای محمدرضا کریمی در دفاع از پرونده و اعتراض به حکم صادر شده از سوی کمیسیون موثر خواهد بود. مالکانی که قصد شکایت از رای صادر شده را دارند، می‌توانند از خدمات بهترین وکیل دادگستری بهره‌مند شوند.

جمع بندی

در این مطلب به معرفی نحوه محاسبه جریمه کمیسیون ماده 99 و نحوه پرداخت آن اشاره شده است. این کمیسیون به تعیین حریم شهر و ضوابط ساخت و ساز در حریم شهر پرداخته است. اعضای کمیسیون شامل عضو قوه قضائیه و اعضای وزارت کشور و عضو وزارت راه و شهرسازی می‌شوند و به بررسی پرونده‌های تخلف می‌پردازند. میزان جریمه تخلفات بر اساس 50 الی 70 درصد نرخ روز اعیانی محاسبه می‌شود. در صورتی که تخلف شدت زیادی داشته باشد، ممکن است اعضای کمیسیون  99 قانون شهرداری حکم تخریب یا قلع بنا را صادر کنند. شما نیز اگر در این زمینه دچار تخلف شده‌اید، می‌توانید با استفاده از خدمات وکالت جریمه را کاهش دهید یا حکم صادر شده از سوی کمیسیون را تغییر دهید.  

سوالات متداول

ü    فرمول محاسبه جریمه کمیسیون ماده 99 چیست؟

مطابق با تبصره 2 ماده 99 قانون شهرداری میزان جریمه تخلفات ساخت و ساز خارج از حریم شهر و روستا معادل با 50 تا 70 درصد قیمت روز ملک ساخته شده است.

ü     تاثیر وکیل در جریمه کمیسیون اصل 99 چقدر است؟ وکیل می‌تواند با دفاع از پرونده تخلف به لغو جریمه یا کاهش جریمه کمک کند. همچنین وکیل با بررسی مندرجات پرونده موکل خود و ارائه دفاعیات لازم حکم کمیسیون را به نفع موکل خود تغییر می‌دهد.

ü  آیا تقسیط جریمه کمیسیون ماده 99 امکان پذیر است؟ از آنجایی که مدت زمان مشخصی برای پرداخت جریمه ساخت و ساز غیر قانونی و غیر مجاز در نظر گرفته نشده است، بر اساس تصمیمات هیات مرجع می‌توان به پرداخت نقدی یا اقساط جریمه پرداخت.

این مطلب کاربردی را هم از دست ندهید: نمونه رای کمیسیون ماده 99



صفر تا صد کمیسیون ماده ۹۹ - بهترین وکیل کمیسیون ماده ۹۹ - وکیل تخصصی کمیسیون ماده ۹۹
صفر تا صد تخلفات ساختمانی در کمیسیون ماده ۹۹,ما دارای تجربه و تخصص فراوان در دعاوی مربوط به شهرداری و تخلفات ساختمانی در دیوان عدالت اداری و کمیسیون ماده 99 می باشیم

مشاهده صفحه اول وبسایت وکیل دیوان عدالت اداری محمد رضا کریمی


نمونه دادخواست ها