مبنای محاسبه جریمه کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری

در شاخه : کمیسیون ماده 100در دیوان عدالت اداری - نمونه آرای دیوان عدالت اداری درباره کمیسیون ماده 100 شهرداری


جریمه ماده ۱۰۰-وکیل تخصصی ماده ۱۰۰- بهترین وکیل ماده ۱۰۰

 

مبنای محاسبه جریمه کمیسیون ماده 100 شهرداری

امروزه شهرداری‌ها برای جلوگیری از بروز تخلفات ساخت و ساز و حفظ محیط زیست قوانین و مقرراتی را برای ساخت و ساز در نظر گرفته‌اند. مالک یا کارفرما پیش از آغاز عملیات عمرانی نیازمند دریافت پروانه ساختمان و شناخت ضوابط فنی و مهندسی برای ساخت و ساز هستند. در صورتی که مالک یا کارفرما عمدا یا سهوا دچار تخلف در ساخت و ساز شود و قوانین شهرداری را زیر پا بگذارد، جریمه خواهد شد. جریمه ماده 100 شهرداری با فرمول خاصی تعیین می‌شود و بر مبنای متراژ اضافه بنا، نوع تخلف مالک و موارد این چنینی مشخص می‌گردد. پس از تعیین جریمه مالک می‌تواند از طریق تنظیم دادخواست حقوقی به جریمه شکایت کند و‌ جریمه را کاهش دهد. اگر می‌خواهید با مبنای اصلی محاسبه جریمه اصل 100 قانون شهرداری آشنا شوید، در ادامه مطالب همراه ما باشید.

جریمه ماده 100 شهرداری چیست؟

طبق قانون ماده 100 شهرداری تمامی املاک و زمین‌هایی که در شهر یا حومه شهر قرار دارند، قبل از ساخته شدن باید پروانه ساخت دریافت کنند. شهرداری موظف است با بررسی جوانب مختلف ساخت و ساز مجوزی را برای آغاز ساخت و ساز صادر نماید. این نهاد در عین حال قوانین و مقرراتی را برای جلوگیری از افزایش تراکم بناهای احداث شده، کاهش استحکام و توجه به ضوابط مهندسی بنا در نظر دارد.

در صورتی که مالک به قوانین و ضوابط شهرداری توجهی نکند، ممکن است حین ساخت ساختمان مد نظر خود دچار تخلف شود. چنانچه گزارش تخلف به شهرداری ارجاع داده شود، شهرداری طبق قانون می‌تواند برای تخلفات جریمه در نظر بگیرد.

چه ساختمان‌‌هایی مشمول جریمه کمیسیون ماده 100 شهرداری می‌شوند؟

شهرداری اجازه ساخت و ساز در زمین‌های نامناسب و زمین‌هایی که در حریم پروژه‌های شهرداری هستند را به مالک نمی‌دهد. در این شرایط برخی از افراد اقدام به ساخت و ساز غیرقانونی می‌کنند. هر بنایی که باعث نقض قوانین شهرداری بشود و غیر قانونی احداث شود، مشمول جریمه خواهد شد.

اشاره کردیم که بر اساس ماده قانون شهرداری و ضوابطی که این ماده برای ساخت و ساز در نظر گرفته است؛ مالک و سازنده‌ای که اقدام به احداث بنا می‌کند، باید پروانه ساخت داشته باشد. این فرد قبل از اقدام به آغاز پروژه می‌بایست مدارک مورد نظر را جهت دریافت پروانه ساختمان به شهرداری ارائه کند.

در صورتی که مجوز و پروانه ساخت و ساز از سوی شهرداری صادر شود، یعنی فرآیند ساخت و ساز قانونی است و مشکلی در ساخت ساختمان‌های تجاری، مسکونی، صنعتی و... وجود ندارد. اگر مالک دچار تخلفاتی مثل تراکم اضافه بنا و تجاوز به حریم معابر شهر شود، باید جریمه پرداخت کند. در حالت کلی جریمه ماده 100 شهرداری به ساختمان‌های زیر تعلق پیدا می‌کند:

·        ساختمان‌هایی که بدون مجوز تغییر کاربری داده‌اند.

·        ساختمان‌هایی که بدون دریافت پروانه ساخت احداث شده‌اند.

·        ساختمان‌هایی که در اراضی بدون کاربری احداث شده‌اند.

·        ساختمان‌هایی که با قطع درختان در باغ و در مناطق ممنوعه ساخته شده‌اند.

·        ساختمان‌هایی که پارکینگ آن‌ها به بخش مسکونی و تجاری تبدیل شده است.

·        ساختمان‌هایی که استحکام و مقاومت کافی ندارند.

·        ساختمان‌های اعیانی که نقشه آن‌ها متناسب با پروانه ساختمانی صادر شده از سوی شهرداری نیست.

·        ساختمان‌هایی که تراکم آن‌ها بیشتر یا کمتر از تراکم ‌مندرج در پروانه است.

·        ساختمان‌هایی که در حریم معابر شهری ساخته شده‌اند.

·        ساختمان‌هایی که در ملک شخص دیگری احداث شده‌اند.

·        ساختمان‌هایی که به املاک مجاور خود آسیب رسانده‌اند.

·        و...

انواع جریمه ماده 100 شهرداری

جریمه ماده صد قانون شهرداری انواع مختلفی دارد. در حقیقت شهرداری با هدف رسیدگی به انواع تخلفات ساختمانی اقدام به تعیین جریمه گوناگونی برای هر تخلف کرده است. بنابراین رسیدگی به هر تخلف مطابق با قوانین ماده 100 شهرداری کار دشواری نیست. انواع جریمه ماده 100 که به تخلفات مالک منظور می‌شوند، به شرح زیر هستند:

جریمه اضافه بنا

اولین جریمه‌ای که طبق قانون وضع شده شهرداری به بنا تعلق پیدا می‌کند، جریمه اضافه بنا است. بر اساس قوانین ساخت و ساز در شهرداری و متناسب با پروانه ساخت مالک قادر است تنها 60 درصد از زمین خود را بسازد. یعنی 40 درصد از زمین باید بدون ساخت و ساز و برای پارکینگ و... در نظر گرفته شود.

شهرداری برای ساختمانی که اضافه بنا دارند، گواهی پایان کار صادر نمی‌کند. این گونه از املاک ارزش فروش و قابلیت فروش ندارند. در صورتی که تراکم بنای ساخته شده از تراکم بنای در نظر گرفته شده در پروانه ساخت افزایش پیدا کند، مالک دچار تخلف شده است و باید جریمه پرداخت نماید. پس از پرداخت جریمه می‌توان گواهی پاین کار را دریافت کرد.

جریمه عدم احداث پارکینگ

نوع دیگری از جریمه ماده 100 شهرداری مربوط به عدم احداث پارکینگ است. عدم احداث پارکینگ در ساختمان یا پارکینگ بلا استفاده در یک بنا طبق قانون شهرداری مشمول جریمه می‌شود. همچنین شهرداری می‌تواند پارکینگی که مساحت آن بیشتر یا کمتر از 25 متر هست را نیز جریمه کند. میزان جریمه ممکن است یک تا دو برابر ارزش ملک در نظر گرفته شود.

در صورت احداث پارکینگ بلا استفاده مالک موظف است جریمه‌ای که از سوی شهرداری تعیین می‌شود را پرداخت کند. گاهی اوقات در زمین‌هایی که متراژ کمی دارند، مالک می‌تواند هزینه پارکینگ را به شهرداری پرداخت نماید و در عوض پارکینگ را از نقشه پروانه ساخت حذف کند.

جریمه پیشروی در معابر

جریمه دیگری که در زیر مجموعه انواع جریمه ماده 100 شهرداری قابل معرفی است، جریمه پیشروی در معابر شهری است. به هنگام احداث ساختمان بسیار اهمیت دارد که مالک یا کارفرما به پروانه ساخت توجه کند؛ زیرا اگر مالک مطابق با نقش پروانه ساخت به احداث بنا بپردازد، هیچ گونه پیشروی در معابر شهری صورت نمی‌گیرد.

در غیر این صورت شهرداری با استناد به قانون جریمه ماده 100 می‌تواند برای پیشروی در معابر و تخلفاتی از این قبیل جریمه تعیین کند. فرقی ندارد ساختمان احداث شده کاربری مسکونی دارد یا تجاری؛ جریمه قانونی عدم پیشروی سازه به معابر شهری همواره به تخلفات پیشروی در معابر تعلق خواهند یافت.

جریمه عدم رعایت اصول شهر سازی

از دیگر انواع جرائم ماده صد شهرداری می‌توانیم به جریمه عدم رعایت اصول شهر سازی اشاره کنیم. این نوع از جریمه می‌تواند نقدی باشد یا تخریب ملک باشد. برای تعیین مبلغ جریمه نقدی این نوع از تخلفات ارزش معاملاتی ملک در نظر گرفته می‌شود. طبیعی است اگر ارزش معاملاتی ملک بالا باشد، مقدار جریمه عدم رعایت اصول شهر سازی قانون شهرداری نیز افزایش می‌یابد.

جریمه سایر تخلفات ساختمانی

سایر تخلفاتی که منجر به تعیین جریمه برای یک ملک می‌شوند، شامل تخلفاتی مثل ساخت و ساز در ارتفاعات، ساخت و ساز در مناطق ممنوعه و ساخت و ساز بدون در نظر گرفتن تراکم مجاز ملک می‌شوند. در کل باید بدانید شهرداری پیش از اعمال جریمه ماده 100 خواستار اجرای قانون برای پیاده‌ سازی بهتر پروژه‌های عمرانی و ساختمانی در شهر است. در صورت زیر پا گذاشتن قانون شهرداری جریمه‌ای را تعیین می‌کند تا فرد متخلف به قوانین توجه کند.

مبنای تعیین جریمه ماده 100 شهرداری

مبنای محاسبه جریمه ماده صد قانون شهرداری در کمیسیون ماده 100 نوع تخلفی است که از سوی مالک صورت گرفته است. این تخلف می‌تواند تخلف اضافه بنا، تخلف عدم احداث پارکینگ، تخلف پیشروی در معابر و مواردی از این قبیل باشد.

برخی از تخلفات جریمه کمتری دارند و برخی نیز مشمول جریمه‌های سنگین نقدی و غیر نقدی می‌شوند. بنابراین میزان جریمه ماده 100 تحت تاثیر عدم رعایت اصول شهرداری، عدم رعایت اصول بهداشتی و عدم رعایت حریم املاک متغیر خواهد بود.

همچنین در حال حاضر پارامترهایی وجود دارند که در تعیین جریمه ماده صد قانون شهرداری مورد توجه قرار می‌گیرند. متراژ تخلف، ارزش ملکی منطقه، مساحت اضافه بنا و نوع کاربری ملک ساخته شده از جمله پارامترهای موثر در تعیین جریمه ماده 100 هستند. در صورتی که پرونده تخلفات مالک به کمیسیون ماده 100 شهرداری یا دیوان عدالت اداری ارجاع شود، بر اساس این پارامترها حکم نهایی جریمه ملک صادر خواهد شد.

ضریب جریمه ماده 100 تخلفات ساختمانی

ضریب جریمه در نظر گرفته شده برای هر کدام از تخلفات ساختمانی به شرح زیر است:

·        اضافه بنا: ضریب تعیین جریمه اضافه بنا برای هر متر حداقل 2.1 برابر و حداکثر 3 برابر ارزش معاملاتی ملک در منطقه است. برای تعیین متراژ اضافه بنا مساحت زیر بنای مندرج در پروانه و مجوز ساخت و ساز در نظر گرفته خواهد شد.

·        اضافه بنا در زمین‌‌های غیر مسکونی: در فرمول محاسبه جریمه ماده 100 شهرداری برای اضافه بنا در زمین‌های تجاری و صنعتی نیز ارزش معاملاتی ملک مد نظر است. طبق این فرمول جریمه هر متر اضافه بنا در زمین‌های اداری، تجاری و صنعتی دست کم 2 برابر و حداکثر 4 برابر ارزش معاملاتی هر متر از ملک است.

·        عدم احداث یا تخریب پارکینگ: در صورت عدم احداث پارکینگ یا تخریب پارکینگ یک ملک ضریب جریمه آن حداقل 1 برابر و حداکثر 2 برابر ارزش ملکی ساختمانی به ازای هر متر از پارکینگی که از بین رفته است، در نظر گرفته می‌شود.

·        احداث بنا بدون مجوز: اگر بنایی بدون مجوز احداث شده باشد، ضریب جریمه این بنا معادل با 1/10 برابر ارزش معاملاتی ساختمان در نظر گرفته می‌شود. ممکن است این جریمه بر اساس ارزش سرقفلی ساختمان و معادل با 5.1 برابر ارزش سرقفلی محاسبه شود.

مراحل محاسبه جریمه ماده 100

ضوابط معینی برای محاسبه میزان جریمه کمیسیون ماده 100 قانون شهرداری در نظر گرفته شده‌اند. بر اساس ضوابط تعیین جریمه ماده صد قانون شهرداری باید مراحلی طی شوند تا در نهایت حکم جریمه یک ملک صادر گردد. این مراحل به شرح زیر هستند:

1.     در قدم اول پس از گزارش تخلفات مالک کارشناسان و ماموران شهرداری به محل پروژه اعزام می‌شوند. در این گام نمایندگان شهرداری مساحت تخلفات مالک را اندازه‌گیری می‌کنند. سپس بنای احداث شده به طور کامل مورد ارزیابی قرار می‌گیزد.

2.     در مرحله بعد شهرداری پس از انجام بررسی‌های لازم پرونده تخلفات را به کمیسیون ماده 100 شهرداری ارسال می‌کند.

3.     حال اعضای اصلی این کمیسیون با بررسی پرونده، در نظر داشتن متراژ تخلف و در نظر گرفتن ضریب جریمه به تعیین جریمه نهایی می‌پردازد. در مواقعی که امکان تعیین جریمه نقدی وجود نداشته باشد، حکم کمیسیون ماده 100 مبنی بر قلع یا تخریب ملک خواهد بود.

4.     در مرحله بعد که حکم نهایی صادر شد، این حکم توسط شهرداری لازم‌الاجرا است. اگر جریمه نقدی به تخلفات تعلق پیدا کرده است، مالک باید در اسرع وقت نسبت به پرداخت جریمه یا نقض حکم تخریب بنا و قلع بنا اقدام‌ کند. با اجرای حکم مراحل رسیدگی به پرونده تخلفات ماده 100 قانون شهرداری به پایان می‌رسند‌.

مهلت پرداخت جریمه ماده 100

جریمه کمیسیون ماده 100 یکی از موضوعات مهمی است که شهرداری به آن رسیدگی می‌کند. از جمله ابهامات اصلی در رابطه با مهلت پرداخت جریمه توسط مالک است. در واقع سوالی که ذهن مالک را درگیر می‌کند، این است که تا چه زمانی می‌تواند جریمه نقدی را پرداخت کند؟

در قانون ماده 100 اشاره صریحی به مهلت پرداخت جریمه ماده 100 نشده است. به همین دلیل اداره کل حقوقی قوه قضائیه با مطرح کردن اختیارات شهرداری به رفع ابهامات مالکان و سازندگان پرداخته است. طبق این قانون شهرداری می‌تواند مهلت پرداخت جریمه را متناسب با شرایط پرونده و مبلغ جریمه تعیین کند.

مدت زمان پرداخت جریمه ماده 100

برای حل مشکل مهلت پرداخت جریمه ماده صد می‌توانید طبق مراحل زیر پیش بروید:

·        در ابتدا با کمک استعلام شهرداری می‌توانید از مهلت زمانی پرداخت جریمه مطلع شوید. شهرداری موظف است شرایط پرونده را بررسی کند و مهلت قانونی پرداخت جریمه را به مالک اطلاع دهد.

·        در گام بعد مالک با مراجعه به شهرداری می‌تواند مبلغ جریمه را قسط بندی کند.

·        در مرحله بعد مالک می‌بایست در موعد مقرر جریمه را پرداخت نماید. در غیر این صورت ممکن است شهرداری مجبور به تخریب ملک شود.

نحوه پرداخت ماده 100 به صورت قسطی

همان طور که اشاره کردیم، امکان تقسیط مبلغ جریمه تخلفات ساختمانی وجود دارد. برای قسط بندی مبلغ جریمه لازم است به شهرداری منطقه مراجعه کنید و مدارک مورد نیاز برای تقسیط جریمه را به مسئول شهرداری ارائه نمایید. این مدارک شامل سند مالکیت، پروانه ساخت و ساز، تقاضانامه تقسیط جریمه و حکم کمیسیون ماده 100 می‌شوند.

در مرحله بعد کارشناسان شهرداری مدارک ارائه شده را به دقت بررسی می‌کند. در صورت تکمیل مدارک فرم تقسیط جریمه تایید خواهد شد. تعداد اقساط جریمه ماده 100 شهرداری بر اساس توان مالی مالک تعیین می‌گردد. به همراه قسط اول باید هزینه تقسیط جریمه را نیز بپردازید.

عدم پرداخت جریمه ماده 100 و عواقب آن

عدم پرداخت جریمه ماده 100 قانون شهرداری عواقب متعددی دارد. اگر مالک متخلف این جریمه را پرداخت نکند، بر اساس تبصره 2 کمیسیون ماده صد می‌توان حکم تخریب بنا را صادر نمود. در صورتی که ساختمان دارای مجوز باشد، امکان صدور گواهی پایان کار ساختمانی وجود ندارد.

همچنین اگر شهرداری برگه پایان کار را برای ساختمان‌های مسکونی، تجاری، صنعتی و ساختمان‌های اداری صادر نکند، ساخت و ساز بنا با توقف مواجه می‌شود. اگر جریمه از سوی مالک پرداخت شود، می‌توان ساخت و ساز را ادامه داد.

در کل تا زمانی که شهرداری تمام مطالبات خود را از مالک وصول نکند، طبق قانون با مالک برخورد خواهد کرد. حتی اگر مالک با تنظیم دادخواست دیوان عدالت اداری به شکایت از شهرداری بپردازد و درخواست نقض حکم را داشته باشد، پس از رسیدگی به این حکم توسط اعضای کمیسیون ماده 100 مجددا باید جریمه منظور شده به تخلفات را پرداخت کند.

وکیل جریمه ماده 100 شهرداری

جریمه‌هایی همچون جریمه تخریب ملک یا قلع ملک شهرداری سنگین هستند و خسارات فراوانی را برای مالک به همراه دارند. حتی اگر جریمه نقدی نیز برای تخلفات مالک در نظر گرفته شده باشد، مبالغ این جریمه زیاد هستند. شما برای رسیدگی به پرونده تخلفات ساختمانی و کاهش جریمه‌های منظور شده به این تخلفات نیاز به یک وکیل ماهر و حرفه‌ای دارید.

جناب آقای محمدرضا کریمی به عنوان وکیلی ماهر و با تجربه در مراحل رسیدگی به تخلفات ساختمانی همراه شما است تا دفاعیات لازم را ارائه کند. این وکیل متخصص با در نظر گرفتن شرایط ملک و تخلفات ملکی، به مذاکره با اعضای کمیسیون ماده 100 می‌پردازد. در نتیجه احتمال دارد حکم تخریب ملک نقض شود یا جرائم نقدی به حداقل خود برسند.

جمع بندی

در این مطلب به معرفی مبنای محاسبه جریمه ماده 100 شهرداری پرداختیم. جریمه کمیسیون ماده 100 زمانی منظور می‌شود که یک ملک با اصول شهرداری و شهر سازی مطابقت نداشته باشد و بدون پروانه ساخت احداث شود. این جریمه شامل جریمه نقدی و جریمه غیر نقدی (قلع و تخریب ملک) می‌شود. برای جریمه نقدی هر تخلف فرمولی تعیین شده است. شهرداری پس از تعیین جریمه مطابق با فرمول مهلت پرداخت جریمه را معین می‌کند. در صورت عدم پرداخت جریمه نقدی امکان تخریب بنا توسط شهرداری وجود دارد. شما با انتخاب یک وکیل ماهر می‌توانید در مراحل پرداخت جریمه یا تخفیف گرفتم جریمه آگاهانه عمل کنید.

سوالات متداول

·        آیا حق اعمال تخفیف جرایم ماده 100 وجود دارد؟ اگر مبلغ جریمه از حداقل مبالغ قانونی کمتر باشد، امکان تخفیف جریمه کمیسیون ماده 100 وجود ندارد. در غیر این صورت می‌توان برای جریمه نقدی تخفیف در نظر گرفت.

·        اگر جریمه ماده 100 پرداخت نشود، چه اتفاقی برای ملک می‌افتد؟ در صورتی که صاحب ملک اقدام به پرداخت جریمه تخلفات ساختمان سازی نکند، شهرداری بدون در نظر گرفتن مجازات کیفری و مجازات جزایی بنا را تخریب می‌کند.

·        مهلت پرداخت جریمه کمیسیون ماده 100 چقدر است؟ مهلت پرداخت جریمه شفاف سازی نشده است. شهرداری متناسب با شرایط ملک، نوع تخلف و مواردی از این قبیل مهلت پرداخت جریمه را تعیین می‌کند.

 


وکیل تخصصی ماده ۱۰۰ - بهترین وکیل ماده ۱۰۰ - جریمه ماده ۱۰۰
مبنای محاسبه جریمه کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری,ما دارای سال‌ها تجربه در دعاوی مربوط به کمیسیون ماده ۱۰۰ شهرداری و تخلفات ساختمانی هستیم کافیست با ما تماس بگیرید09125253824

مشاهده صفحه اول وبسایت وکیل دیوان عدالت اداری محمد رضا کریمی


نمونه دادخواست ها