مهلت اعتراض به رای تخریب کمیسیون ماده 100 شهرداری

در شاخه : کمیسیون ماده 100در دیوان عدالت اداری - نمونه آرای دیوان عدالت اداری درباره کمیسیون ماده 100 شهرداری


مهلت اعتراض به رای تخریب-وکیل تخصصی ماده 100-مهلت اعتراض به رای کمیسیون ماده ۱۰۰

مهلت اعتراض به رای تخریب کمیسیون ماده 100 شهرداری

این مطلب توسط اینجانب محمدرضا کریمی وکیل پایه یک دادگستری و متخصص در دعاوی شهرداری تهیه و تنظیم شده است.

1-رسیدگی به تخلفات ساختمانی واقع در محدوده و حریم شهر ،کمیسیون ماده 100 شهرداری است.

«تبصره 1 (اصلاحی 1352/05/17)- در موارد مذکور فوق که از لحاظ اصول شهرسازی یا فنی یا بهداشتی قلع تاسیسات و بناهای خلاف مشخصات مندرج در پروانه ضرورت داشته باشد یا بدون پروانه شهرداری ساختمان احداث یا شروع به احداث شده باشد به تقاضای شهرداری موضوع در کمیسیون هایی مرکب از نماینده وزارت کشور به انتخاب وزیر کشور و یکی از قضات دادگستری به انتخاب وزیر دادگستری و یکی از اعضای انجمن شهر به انتخاب انجمن مطرح میشود».

2-منظور از تخلفات ساختمانی هرگونه عملیات عمرانی و ساختمانی بدون پروانه یا خارج از مفاد پروانه می‌باشد.

3-کلیه مالکین و ذینفعان می‌بایستی قبل از هرگونه عملیات عمرانی از شهرداری پروانه ساختمانی اخذ نمایند.

«‌ماده 100 قانون شهرداری

(الحاقی 1345/11/27)- مالکین اراضی و املاک واقع در محدوده شهر یا حریم آن باید قبل از هر اقدام عمرانی یا تفکیک اراضی و شروع ساختمان از شهرداری پروانه اخذ نمایند.».

4-مرجع اعلام تخلف و گزارش و ارسال فرم خلاف تخلف ساختمانی به مراجع ذیربط از جمله کمیسیون ماده 100 شهرداری در محدوده و حریم شهر، شهرداری می‌باشد. علاوه بر آن شهرداری مکلف به جلوگیری از تخلف ساختمانی و ادامه آن و ارسال پرونده به کمیسیون ماده 100 نیز هست.

...«شهرداری میتواند از عملیات ساختمانی ساختمان‌های بدون پروانه یا مخالف مفاد پروانه به وسیله مامورین خود اعم از آنکه ساختمان در زمین محصور یا غیر محصور واقع باشد جلوگیری نماید.».

5-بسته به نوع تخلف کمیسیون ماده 100 حکم پرداخت جریمه یا تخریب و یا اصلاح سازه را مطابق مقررات و طرح تفصیلی صادر می‌نماید. 

6-تصمیمات و اقدامات کمیسیون ماده 100 در دو قالب تصمیم و قرار یا رای صادر می‌گردد. بنابراین کمیسیون به عنوان یک مرجع شبه قضایی می‌تواند در قالب یکی از موارد فوق در باب تخلف ساختمانی اتخاذ تصمیم نماید

7-قرارهای کمیسیون ماده 100 شهرداری قرارهائی است که یا راساً توسط خود کمیسیون ماده 100 و یا به دستور مرجع عالی‌تر همانند دیوان عدالت اداری صادر می‌شود. 

از جمله قرارهای کمیسیون ماده 100 قرار ارجاع امر به کارشناس رسمی دادگستری بوده که کمیسیون ماده 100 به جهت صدور رای با نظر کارشناس صادر می‌نماید. 

8-قرارهای کمیسیون ماده 100 به هیچ وجه به عنوان رای تلقی نشده قابل اعتراض در دیوان عدالت اداری یا مراجع دیگر نمی‌باشد. فلذا برخلاف آراء مراجع قضایی کمیسیون ماده 100 نمی‌تواند با صدور قرار پرونده را مختومه نماید. 

8-اما آرای کمیسیون ماده 100 شهرداری همانطور که گفته شد یا در قالب صدور حکم محکومیت به پرداخت جریمه است یا صدور حکم به تخریب بنای احداثی. 

9-رسیدگی در باب تخلف ساختمانی به هر میزان و مقدار ابتداً در صلاحیت کمیسیون بدوی ماده 100 شهرداری می‌باشد. 

11-مرجع اعتراض به رای کمیسیون بدوی ماده 100 شهرداری،کمیسیون دیگر موسوم به کمیسیون تجدید نظر ماده 100 شهرداری می‌باشد. 

12-اعضای کمیسیون بدوی ماده 100 همانند کمیسیون تجدید نظر ماده 100 عبارتند از نماینده وزارت کشور، قاضی دادگستری و نماینده شورای شهر.

13-مهلت اعتراض به رای کمیسیون بدوی ماده 100 در مرحله تجدید نظر 10 روز از تاریخ ابلاغ می‌باشد. و فرقی نمی‌کند که رای کمیسیون ماده 100 جریمه باشد یا تخریب در هر حال مهلت اعتراض به رای تخریب کمیسیون ماده 100 شهرداری همانند رای به جریمه 10 روز از تاریخ ابلاغ می‌باشد.

14-فرقی نمی‌کند میزان تخلف چه مقدار باشد کم یا زیاد در هر حال با اعلام شهرداری و در فرض عدم توافق با شهرداری موضوع قابل رسیدگی در کمیسیون ماده 100 شهرداری خواهد بود.

15-بر اساس رویه قضات دیوان عدالت اداری هرگونه توافق شهرداری با مالک تحت هر عنوان اعم از کمیسیون توافقات یا شورای معماری، جهت ابقاء تخلفات ساختمانی فاقد وجاهت قانونی بوده و با اعتراض ذینفع در دیوان عدالت اداری این توافق قابل ابطال خواهد بود.

16-با اعلام مراتب تخلف توسط شهرداری به کمیسیون ماده 100 و بر اساس تبصره ماده 100 قانون شهرداری:

«...پس از وصول پرونده به ذینفع اعلام مینماید که ظرف ده روز توضیحات خود را کتباً ارسال دارد پس از انقضاء مدت مذکور‌ کمیسیون مکلف است موضوع را با حضور نماینده شهرداری که بدون حق رای برای ادای توضیح شرکت میکند ظرف مدت یکماه تصمیم مقتضی بر‌حسب مورد اتخاذ کند...».

17-به هر حال چنانچه شهرداری قبل از ارسال فرم خلاف کمیسیون ماده 100 و اعلام گزارش تخلف مالک مانع از ادامه عملیات ساختمانی گردد مکلف است بر اساس تبصره ماده 100 قانون شهرداری حداکثر ظرف یک هفته موضوع را در کمیسیون ماده 100 شهرداری مطرح نماید.

18-کمیسیون با اعلام مراتب شهرداری و بررسی فرم خلاف و عنداللزوم استفاده از نظر کارشناس یا تحقیق و معاینه محلی مبادرت به صدور رای می‌نماید اما این مانع از آن نیست که کمیسیون ماده 100 ،قبل از صدور رای ،تصمیم دیگری از جمله صدور قرار کارشناسی یا استعلام از مراجع دیگر را ننماید. 

19-کمیسیون پس از وصول پرونده به ذینفع اعلام مینماید که ظرف ده روز توضیحات خود را کتباً ارسال دارد پس از انقضاء مدت مذکور‌ کمیسیون مکلف است موضوع را با حضور نماینده شهرداری که بدون حق رای برای ادای توضیح شرکت میکند ظرف مدت یکماه تصمیم مقتضی بر‌حسب مورد اتخاذ کند.

20-تصمیم مقتضی کمیسیون بدوی ماده 100 حسب مورد تخریب یا جریمه و یا حتی صدور رای به برائت مالک خواهد بود اما این مانع از آن نیست که چنانچه به هر دلیلی کمیسیون ماده 100 تصمیم بگیرد که ضمن صدور حکم برائت مالک وی را مکلف به رعایت مقررات طرح تفصیلی در زمان احداث بنا و تخریب و نوسازی دیگر نماید

21-به هر حال کمیسیون ماده 100 بعد از بررسی حکم صادر نموده و حکم بدوی کمیسیون ماده 100 می‌بایست به مالک اگر یک نفر باشد و اگر چند نفر به تمام مالکین و شرکاء ابلاغ گردد.

22-بر اساس بخشنامه انتظام بخشی به فرایند رسیدگی به عملکرد کمیسیون ماده 100 شهرداری مصوب سال 1402 وزارت کشور و همینطور نظر مشورتی اداره حقوقی قوه قضاییه رای بدوی کمیسیون ماده 100 بایستی به طریق مقتضی از طریق از جمله ارسال به سامانه ثنای مالک یا مالکین و در صورت عدم وجود سامانه ثنا بر اساس تشریفات مقرر در آیین دادرسی مدنی از جمله ابلاغ واقعی به شخص مالک یا مالکین یا ابلاغ مطابق ابلاغ قانونی یعنی ابلاغ به سرایدار خادم و کارگر و امین مالک انجام گردد و یا حتی در صورت عدم حضور هر یک از ایشان از طریق الصاق به دیوار یا محل ساخت ابلاغ صورت گیرد.

23-رای بدوی کمیسیون ماده 100 با احتساب روز ابلاغ و اقدام و 10 روز مهلت تعیین شده در قانون قابل عتراض در کمیسیون تجدید نظر ماده 100 شهرداری می‌باشد. 

24-این کمیسیون که اعضای آن متفاوت از اعضای کمیسیون بدوی می‌باشند در واقع همعرض کمیسیون بدوی بوده لیکن به عنوان کمیسیون تجدید نظر شهرت داشته ولی به عنوان مرجع بالاتر کمیسیون بدوی محسوب نمی‌گردند.

«تبصره 10 (الحاقی 1358/06/27)- در مورد آراء صادره از کمیسیون ماده صد قانون شهرداری هرگاه شهرداری یا مالک یا قائم مقام او از تاریخ ابلاغ رای ظرف مدت ده روز نسبت به آن رای اعتراض نماید، مرجع رسیدگی به این اعتراض کمیسیون دیگر ماده صد خواهد بود که اعضای آن غیر از افرادی میباشند که در صدور رای قبلی شرکت داشته اند. رای این کمیسیون قطعی است.

25-رای کمیسیون تجدید نظر ماده 100 پس از بررسی رای کمیسیون بدوی قطعی و لازم الاجراء خواهد بود و در هیچ مرحله‌ای در کمیسیون ماده 100 جز در بحث سهو قلم و اشتباه عددی که قابل اصلاح باشد و به اساس رای خلل وارد نیاورد قابل رسیدگی مجدد نخواهد بود.

26-بعد از صدور حکم کمیسیون تجدید نظر ماده 100 اعم از تخریب یا جریمه در مهلتی که شهرداری تعیین خواهد نمود و در رای کمیسیون تجدید نظر ماده 100 اعطاء شده مالک مکلف به اجرای رای خواهد بود. بر اساس ماده 100 قانون شهرداری حداکثر مهلت قابل اعطاء جهت اجرای رای کمیسیون ماده 100 دو ماه از تاریخ ابلاغ رای کمیسیون تجدید نظر ماده 100 شهرداری خواهد بود.

27-در صورت عدم اجرای رای توسط مالک، شهرداری راسا اقدام به اجرای رای نموده و هزینه‌های اجراء به اضافه درصدی هزینه مازاد بر آن به عنوان هزینه اجرای رای در پرونده شهرسازی مالک درج خواهد شد.

28-به هر حال در صورت اعتراض مالک به رای کمیسیون ماده 100 وی‌ می تواند ظرف 90 روز یا سه ماه با احتساب روز ابلاغ و اقدام جمعاً 92 روز در دیوان عدالت اداری شکایت خود را مطرح نماید.

29-مالک می‌تواند به جهت جلوگیری از اجرای رای توسط کمیسیون ماده 100 تقاضای دستور موقت در دیوان عدالت اداری را نماید و تا زمان صدور دستور موقت در دیوان عدالت اداری شهرداری مکلف به اجرای رای خواهد بود بنابراین مناسب‌تر است که قبل از انقضاء مهلت اجرای رای توسط شهرداری در دیوان عدالت اداری طرح دعوی گردد. 

جمع‌بندی 

مهلت اعتراض رای تخریب کمیسیون ماده 100 شهرداری چنانچه پرونده در مرحله بدوی کمیسیون ماده 100 شهرداری باشد

مهلت اعتراض به رای کمیسیون بدوی ماده 100 شهرداری،10 روز از تاریخ ابلاغ است.

مهلت اعتراض به رای کمیسیون تجدید نظر ماده 100 در دیوان عدالت اداری 90 روز از تاریخ ابلاغ است.

پیشنهاد 

با توجه به تخصصی بودن امر تخلفات ساختمانی و امور مربوط به شهرسازی مناسب است قبل از تدارک دفاع و تقدیم لوایح به مراجع رسیدگی از جمله دیوان عدالت اداری و همینطور کمیسیون ماده 100 از خدمات وکیل دادگستری متخصص در دعاوی شهرداری و دیوان عدالت اداری استفاده نمایید.

آقای محمدرضا کریمی وکیل پایه یک دادگستری با داشتن 20 سال سابقه وکالت تخصصی در دعاوی مربوط به دیوان عدالت اداری و شهرداری. آماده تنظیم لوایح و دفاعیات و اعلام وکالت در دعاوی مربوط به تخلفات ساختمانی و کمیسیون ماده 100 شهرداری می‌باشد.

09125253824

09915253824

09194504079

این مطلب کاربردی را هم از دست ندهید : احتمال تغییر رای با ماده 79 دیوان عدالت اداری


مهلت اعتراض به رای تخریب - وکیل کمیسیون ماده ۱۰۰ - بهترین وکیل کمیسیون ماده ۱۰۰
مهلت اعتراض به رای تخریب کمیسیون ماده 100 شهرداری, آقای محمدرضا کریمی وکیل پایه یک دادگستری دارای ۲۰ سال سابقه وکالت تخصصی در دعاوی دیوان عدالت اداری و امور شهرداریداری

مشاهده صفحه اول وبسایت وکیل دیوان عدالت اداری محمد رضا کریمی


نمونه دادخواست ها